Ensi-illan latausta seuraa toisen näytöksen kirous

Kun I Hired a Contract Killerin ensi-iltaan on viisi päivää, kaikki alkaa olla valmista.

– Tämä on syventävä vaihe, jossa saadaan ajatukset ja tunteet kohdalleen. Mennään paljon läpimenoja, että saadaan varmuutta. Toistoa, toistoa, toistoa. Se on tarpeen, mutta se on myös hirveän väsyttävää, näyttelijä Pekka Kekäläinen kertoo.

– Hahmon persoonallisuus on valmiina päässä. Joitain rytmisiä juttuja on enää tarkennettu.

Ennen ensi-iltaa näytelmää esitetään koeyleisöille. Yleisöön totuttelusta huolimatta ensi-ilta on aina ensi-ilta.

– Ensi-illassa tulee adrenaliiniryöppy, vaikka yrittää ajatella, ettei se ole sen kummempaa. Ei sille mahda mitään, että siinä on oma nosteensa.

Teatteriväellä on sanonta toisen esityksen kirouksesta. Koska ensi-illassa on tavallista korkeampi lataus, tuntuu seuraava esitys usein latteammalta.

– Se ei välttämättä ole sen huonompi esitys, mutta tunne on vain itsellä sellainen. On silti paljon ihmisiä, jotka eivät missään nimessä tule katsomaan toista esitystä.

Näyttelijät saapuvat noin tuntia ennen esitystä teatterille valmistautumaan. Kekäläinen on mielellään ennen esitystä yksin, ja yleensä hän käy repliikit läpi vielä kerran.

– Napista painaen ei pysty muuttumaan roolihenkilöksi. Kun pukee roolivaatteet päälle, on maski ja tekee tietyt rutiinit, siinä samalla virittäytyy siihen maailmaan, mihin ollaan menossa.

Jännitys nousee hiljalleen ensi-illan lähestyessä. Kekäläisen mukaan prosessiin kuuluu myös epäilys siitä, onko tekemässä roolin aivan täysin väärin. Jos epäilystä ei tule, jotain on todennäköisesti pielessä.

– Se on ihmeellistä sekin, että pari päivää ennen ensi-iltaa saattaa tuntua, että juttu on ihan levällään, ei tästä tule mitään, mutta sitten joku ihme tapahtuu, ja tilanne voi vuorokaudessa olla ihan erilainen.

Työ, johon jännitys ja epäily kuuluvat erottamattomasti, ei kuulosta kovin rentouttavalta. Kekäläinen myöntääkin silloin tällöin ihmettelevänsä, miksi on halunnut näyttelijäksi.

– En kuitenkaan edes ajatellut mitään muuta alaa. En oikein pysty selittämään sitä, mutta voin sanoa, että on tämä ollut aika mukavaa.

Henri Boulanger syntyy kahden kuukauden työn tuloksena

Uusimmat

Kulttuuri

Poikien tanssileiri keräsi suuren osallistujamäärän tänä vuonna – Leiriläiset hakevat Kuopiosta tanssin voimaa ja kavereita

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla esiintyneelle Tuure Boeliukselle tanssiminen on ollut nuorena pakopaikka – "Minua kiusattiin lapsena Porissa aika paljon"

Arvio: Au Revoir Jorma U. -gaala oli ilta täynnä ainutlaatuisia esityksiä

Sodankylän elokuvajuhlat teki uuden yleisöennätyksen – festivaaleilla 31  000 kävijää

"Ajattelin, että Eemilistä pitäisi tehdä oma kirja, koska aineisto oli paljon", pohti Minna Kettunen lähes 20 vuotta sitten – nyt Eemil Halosen elämä ja teot on julki

Koreografi Jacopo Godani ei halua päästää tanssijoitaan helpolla: "Jokaisen luunkin täytyy ilmaista jotakin"

Arvio: Zoltán Grecsó ja Beatrix Simkó #Orpheus#Eurydike on raju ja paljas tulkinta parisuhteesta

Arvio: Compagnie Pál Frenákin Lutte oli seksististä väkivallalla mässäilyä

Rock in the City ylitti kävijätavoitteensa Kuopiossa – uutuusfestari sai Savosta lentävän lähdön kiertueelleen

Nightwishin Marko Hietala avasi soolouransa Kuopiossa – kuvasarja kertaa Rock in the City -keikan tunnelmia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.