Erkka Mykkäsen esikoisteos on kokoelma absurdeja novelleja

Sille ei voi mitään, että ensimmäisenä lyhyistä ja absurdeista tarinoista tulee mieleen Daniil Harms. Harms löytyy myös kuopiolaislähtöisen Erkka Mykkäsen vaikutteiden listalta, sillä Harms tarjosi oivalluksen siitä, että tällainenkin kirjoitustyyli on mahdollinen.

Absurdius antaa kirjoittajalle luvan tehdä mitä tahansa, Mykkänen sanoo.

– Sillä tavalla pystyy kirjoittamaan siitä, miltä asiat tuntuvat. Miltä maailmassa oleminen tuntuu.

Mykkänen on toiminut kirjallisissa piireissä jo muutaman vuoden ajan ja toimittanut esimerkiksi nuorten novelliantologian Supernyrkki. Helmikuussa ilmestyvä novellikokoelma Kolme maailmanloppua (WSOY) on kuitenkin hänen ensimmäinen oma teoksensa.

Kokoelma koostuu novelleista, joista lyhimmät ovat vain sivun mittaisia tarinoita.

– Minua alkoi kiehtoa se, miten paljon pystyy sanomaan pienessä tilassa. Jotkut teksteistä muistuttavatkin vähän runoja.

Mykkänen tiesi jo 10-vuotiaana haluavansa kirjailijaksi. Hän piti kauhukirjoista ja luki muun muassa Stephen Kingiä.

– Ainekirjoitus oli koulussa sellainen aine, jossa olin kateellinen muille, jos he saivat opettajalta kehuja. Halusin olla hyvä siinä, Mykkänen kertoo.

– Muistan sen tunteen, että minäkin haluan kirjoittaa tarinoita. Toin niitä opettajalle omaksi huvikseni ja pyysin palautetta. Oli selkeää, että haluan kirjailijaksi. Se vain vahvistui teinivuosina.

Aikana ennen Facebookia teini-ikäinen Mykkänen kirjoitti tekstejään internetin chattisivustoille. Siellä muutkin nuoret kirjoittivat ja kommentoivat toistensa tekstejä.

Erityisen tuottelias kirjoittaja Mykkänen ei kuitenkaan ollut. Kirjoittaminen oli vaikeaa.

– Kirjoittaminen on aina ollut ihan hirveää. Mutta nyt jokin on muuttunut. Kun sain vuosi sitten keväällä kustannussopimuksen novellikokoelmalle, kirjoittaminen on muuttunut helpommaksi. Joku instituutio on sanonut, että tämä on ihan ok, mitä sinä teet.

Kyseisten novellien kirjoittaminen olikin lopulta hauskaa. Ilo liittyi oman kirjallisen äänen löytämiseen.

– Kirjoittamisen vaikeus aiemmin johtui varmaan siitä, että kirjoitin niin kuin luulin, että pitää kirjoittaa, esimerkiksi realistisia novelleja tai kokeellisia runoja. Se ei ollut kuitenkaan minun tyylini.

Samanlainen vaikeus on liittynyt lukemiseen. Joululomalla Mykkänen palasi Stephen Kingin pariin, ja vaikka hyvät kirjat ovat hänelle nykyään mitä tahansa runoudesta romaaneihin, paluu vanhaan suosikkiin kannatti.

– Ei ole vuosiin käynyt niin, että olisin ahminut jotain kirjaa. Muistin taas millaista on lukea hyvää ja jännittävää kirjaa.

– Voi olla kyse siitä, että pitää tehdä töitä sen eteen, että löytää niitä kirjoja joita haluaa ahmia. Kyllä niitä on olemassa.

Oman kirjansa Mykkänen toivookin olevan sellainen, jonka kuka tahansa jaksaa lukea. Erityisesti hän haluaisi nuorten löytävän kirjansa pariin. Nuorten kannustaminen kirjoittamiseen onkin Mykkäselle tärkeää.

– Silloin kun olen itse ollut nuori, kirjailijoiden pienelläkin palautteella on ollut todella iso ja innostava vaikutus. On kiva tavata nuoria, jotka kirjoittavat, ja toimia heille kannustimena, kouluvierailuja tekevä Mykkänen kertoo.

Esimerkkinä Mykkänen mainitsee saaneensa 14-vuotiaana tarinoistaan kannustavaa palautetta runoilija Eino Santaselta Nuoren Voiman Liiton arvostelupalvelun kautta. Nuo tarinat muistuttavat Mykkäsen mukaan yllättävän paljon nyt julkaistavia novelleja.

Viime viikolla Erkka Mykkänen valittiin Suomen ensimmäiseksi lavarunouden lähettilääksi. Runolähettilään tehtäviin kuuluu juontaa ja järjestellä runopuulaakin SM-karsintoja. Loppukilpailu järjestetään Kuopiossa toukokuussa.

Runolähettilään missio on levittää esittävän runouden ilosanomaa.

– Minulle se tarkoittaa sitä, että pidetään hauskaa runopuulaakitilaisuuksissa ja että kerron tilaisuuksista Runokukko-blogin kautta ja kirjoitan muutenkin lavarunoudesta. Eli tehdään vieläkin tunnetummaksi lavarunoutta, joka on ollut pieni buumi viime vuosina.

Lavarunouden ja kirjoittamisen lisäksi Mykkänen on kokeillut vähän kaikkea lyhytelokuvista musiikkiin. Hän sanookin valinneensa alakseen luovan työn.

– Yritän tehdä kaikkia juttuja vähän, laitan munia moneen koriin. Jos vaikka kirjailijuudesta ei tule mitään, niin voin tehdä välillä jotain muuta. Silloin pettyy paljon epätodennäköisemmin, Mykkänen naurahtaa.

Erkka Mykkänen

Syntynyt Mikkelissä 1988.

Muutti 2-vuotiaana Kuopioon, kun isä Antti Mykkäsestä tuli Pohjois-Savon maakuntajohtaja.

Opiskellut kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa.

Ensimmäinen novellikokoelma Kolme maailmanloppua ilmestyy helmikuussa.

Sijoittunut J. H. Erkon kirjoituskilpailussa 3. sijalle vuonna 2014 ja 2. sijalle. 2013. Tuomarina kilpailussa tänä vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.