Falstaff aloittaa Ravenna Festivalin vierailun oopperajuhlilla

Giuseppe Verdin viimeinen ooppera Falstaff aloittaa italialaisen Ravenna Festivalin vierailun Savonlinnan oopperajuhlilla huomenna. Falstaff nähdään Olavinlinnassa nyt ensimmäistä kertaa.

Ravenna Festival on perustettu vuonna 1990, ja se on kuuluisa monipuolisesta taiteellisesta ohjelmastaan.

Falstaff perustuu William Shakespearen näytelmiin Windsorin iloiset rouvat ja Henrik IV. Sen libreton on kirjoittanut Arrigo Boito. Verdi sävelsi teoksen lähes kahdeksankymppisenä, pitkälti salaa, koska pelkäsi kuolevansa ennen kuin saa sen valmiiksi.

– Hänen tarkoituksensa oli, että Falstaff esitetään hänen kotonaan Villa Sant'Agatassa eikä Milanon La Scalassa, siksi lavastuksemme perustuu seinälle heijastettaviin kuviin Verdin kotiympäristöistä. Hän halusi tehdä siitä pienen, huvittavan oopperan, kertoo rouva Alice Fordin roolin oopperassa laulava sopraano Eleanora Buratto.

Olavinlinnaan oopperan ohjaa maailman huippuihin lukeutuvan kapellimestarin Riccardo Mutin vaimo Cristina Mazzavillani Muti. Hän on myös Ravenna Festivalin taiteellinen johtaja.

Mazzavillani Mutin mielestä Falstaff ei ole joutilas juoppo, jollaiseksi hänet usein on tulkittu. Sen sijaan Verdi on kirjaillut omat piirteensä ja hymynsä Falstaffin käänteisiin.

– Teoksen finaalissa myös säveltäjä jättää hyvästit itselleen, maailmalle, yleisölle, kriitikoille ja innokkaille ihailijoille.

Kepeän Falstaffin lisäksi Ravenna Festival tuo Olavinlinnaan Verdin kolmannen Shakespeare-oopperan Macbethin. Sen ensi-ilta on torstaina.

Falstaffin nimiroolin laulaa baritoni Kiril Manolov, ja Alicen mustasukkaista aviomiestä Fordia esittää baritoni Federico Longhi. Ravenna Festivalin maineikasta kotiorkesteria Orchestra Giovanile Luigi Cherubinia johtaa Nicola Paszkowski.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Johanna Rusanen-Kartano ja Ville Rusanen nähdään kahdessa Kullervossa ensi kesän oopperajuhlilla