Näkökulma: Festareiden fiilis ratkaisee, kun esiintyjät ovat samat

Festivaalien luvatussa maassa erikoistumisen ja kaikille kaiken tarjoaminen on harkittua yhdistelyä.

Miksi valitset vuosi toisensa jälkeen saman elävän musiikin festivaalin? Vaikeiden vastausten sarjaan kuuluu perustelu tälle kysymykselle. Syy voi toki olla merkittävä pääesiintyjä, mutta usein kysyjä saa kuulla vaikeasti eriteltävän ja yksilöllisen ”sen tietty fiiliksen”.

Suomea on tituleerattu festivaalien luvatuksi maaksi, jossa musiikkia, joko valtavirtaista tai kokeellista, pääsee kyllä kuulemaan pienemmässäkin taajamassa. Jokainen tapahtumajärjestäjä toivoo juuri omalle viikonlopulleen täydellisen poutaista mutta pohjalaiseen makuun miellyttävää säätä.

Toisaalta sään merkitys ja vaikutus ei ainakaan Kuopio Rockcockin omistajayhtiö Himos Festival Oy:n tuottajan Hannu Haljalan mukaan ole sateisena kesänä vienyt tapahtumia miinukselle. Sää on oikeastaan paljon toissijaisempaa kokonaiselämykseen nähden.

Himos Festivalin tapahtumistaan tekemien tutkimusten mukaan kaikista tärkeintä on juuri se kuuluisa fiilis sekä kavereiden suositukset eli viidakkorummun pärinä.

Siksi tapahtumatuotannossa ei ole syytä aliarvioida panostusta ruokailumahdollisuuksiin tai vessajonojen kohtuullisuuteen. Jokainen festareita kokenut osaa eritellä, minkä tapahtuman leirinnässä tutustuttiin telttanaapureihin ja missä vastaan käveli hymyilevää kansaa.

Tuhansien tapahtumien ja tunnelmien joukossa profiloituminen sekä erikoistumisen ja yleisyyden välillä keikkuminen ovat suuria kysymyksiä – eritoten, kun popin ja rockin väliltä voi tarjoilla musiikillisesti jokaista ja silti samanlaista sorttia. Tänä kesänä Kuopion isoimmilla festivaaleilla, Viinijuhlilla ja Rockcockissa on yhteensä seitsemän samaa artistia. Monia näistä yhdistää Vain elämää -konsepti, kuten Elastista, Kaija Koota, Apulantaa ja Jenni Vartiaista.

Mutta yhtä hyvin samoihin kotimaisiin suurnimiin voi törmätä missä tahansa osassa Suomea. Asiakasvirta ei ole Haljalan mukaan itsestään selvää, vaikka yhteisostoilla mahdollistuu kotimaan ykkösnimien, kuten Haloo Helsingin kiinnittäminen. Tähtien pullottavasta keikkakalenterista festaroija kun voi valita juuri sen paikkakunnan ja kestin, joka sattuu huvittamaan.

Ja siksi tapahtumaan, sen miljööseen, tunnelmaan ja myös ohjelmistoon sitoutunut festivaalikäyttäjä on hyvää takuuta bisneksessä, joka ei ole helppoa eikä halpaa.

Rockcockissa on ollut alkuvuosien jälkeen aina suuri, raskaampaa rockia edustava pääesiintyjä. Useimmiten on ollut jotain ulkomaista, ja aina on ollut sen verran paljon rokkia, että halutessaan festarikävijä voi löytää sen oman siteensä keikkalavojen annista.

Ja toisaalta aina on ollut jotain juuri siitä ajasta, esimerkiksi vuonna 2004 lavalle nousi Tiktak, vuonna 2005 esiintynyttä Ripsipiirakkaa tuskin kovin moni enää muistaisi mainitsematta.

2010-luvulla tämä laatikko täyttyy JVG:n tapaisella bilehenkisellä räpillä – ja räppiä oli myös kaikkien aikojen ensimmäisessä Rockcockissa, kun kiinnityksiin kuuluivat Fintelligens ja Don Johnson Big Band.

Himos Festival on tuonut rokkiin tänä kesänä keveämpää sävyä, mutta Rockcockin virallisena linjana on säilyä kitaroiden surinan keskellä. 13-vuotisen festivaalihistorian aikana useimmin lavalla ovatkin pumpanneet Turmion Kätilöt ja Klamydia.

Samaisen historian aikana on todettu järjestäjien ja myös paikallisten rokkareiden suusta, ettei puristisen örmyilevä raskas linja ole välttämättä kannattava valinta – onhan meillä etelässä Tuska, joka on todella ottanut genreprofiloitumisen haltuun. Pieneen maahan ei liiaksi mahdu saman linjan erikoistapahtumia, mutta toisaalta määränsä on epämääräisesti kaikkia palvelevilla kekkereilläkin.

Valtaväylän ja sivukujan kulkeminen ainakin suht yhtä aikaa on tähän mennessä luonnistunut useilta kesäfestivaaleilta. Kun samanlaisia nimiä pompahtaa toistuvasti esiin samankin kaupungin sisällä, ollaan jälleen sen fiiliksen ja tunnelman vaakakupilla.

Siellä missä viihdytään, siellä voitetaan.

Kuopio Rockcock 31.7. – 1.8. Väinölänniemellä.

Uusimmat

Kulttuuri

Poikien tanssileiri keräsi suuren osallistujamäärän tänä vuonna – Leiriläiset hakevat Kuopiosta tanssin voimaa ja kavereita

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla esiintyneelle Tuure Boeliukselle tanssiminen on ollut nuorena pakopaikka – "Minua kiusattiin lapsena Porissa aika paljon"

Arvio: Au Revoir Jorma U. -gaala oli ilta täynnä ainutlaatuisia esityksiä

Sodankylän elokuvajuhlat teki uuden yleisöennätyksen – festivaaleilla 31  000 kävijää

"Ajattelin, että Eemilistä pitäisi tehdä oma kirja, koska aineisto oli paljon", pohti Minna Kettunen lähes 20 vuotta sitten – nyt Eemil Halosen elämä ja teot on julki

Koreografi Jacopo Godani ei halua päästää tanssijoitaan helpolla: "Jokaisen luunkin täytyy ilmaista jotakin"

Arvio: Zoltán Grecsó ja Beatrix Simkó #Orpheus#Eurydike on raju ja paljas tulkinta parisuhteesta

Arvio: Compagnie Pál Frenákin Lutte oli seksististä väkivallalla mässäilyä

Rock in the City ylitti kävijätavoitteensa Kuopiossa – uutuusfestari sai Savosta lentävän lähdön kiertueelleen

Nightwishin Marko Hietala avasi soolouransa Kuopiossa – kuvasarja kertaa Rock in the City -keikan tunnelmia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.