George Orwellin "1984" pomppasi Amazonin myyntilistan kärkeen

Presidentti Donald Trumpin avustajan Kellyanne Conwayn puheet vaihtoehtoista faktoista on pannut yhdysvaltalaiset lukemaan. Nettikirjakauppa Amazonin myyntitilaston kärkeen on noussut George Orwellin 1984, joka kuvaa elämää dystopiayhteiskuntaa (dystopia = tulevaisuuden epätoivottava yhteiskunta).

Kirja nousi Amazonin jatkuvasti päivittyvän myyntilistan kärkeen tiistaina. Maanantaina se oli sijalla kuusi.

Kellyanne Conway esiintyi NBC:n Meet the Press-ohjelmassa sunnuntaina.

– Vaihtoehtoiset totuudet eivät ole faktoja, ne ovat valheita, ohjelman toimittaja Chuck Todd kommentoi.

Sunnuntai-iltana Washington Postin toimittaja Karen Tumulty kutsui Conwayn lausumaa orwellilaiseksi puheenparreksi. Yhtenä orwellilaisen painajaisyhteiskunnan tunnusmerkkinä on massojen hallitseminen uuskielellä. Entiset selkeät sanat muutetaan merkityksiltään uusiksi: epävarmoiksi muutettuja massoja on helppo manipuloida ja hallita.

– Tämä vie meidät 1984:n kaksoismerkityksiin: sota on rauhaa ja nälänhätä on yltäkylläisyyttä. Tämä tapahtuu meillä, Washington DC:n American Universityn poliittisen historian professori Allan Lichtman kommentoi.

Sana orwellian oli sunnuntaina hakukone Googlen etsityin sana.

Edellisen kerran Orwellin 1984 meni kuin kuumille kiville vuonna 2013, kun Edward Snowdenin tekemissä paljastuksissa tuli ilmi NSA:n (National Security Agency) harjoittama laajamittainen ihmisten yksityisviestien ja -puheluiden vakoilu. Tuolloin kaikkia ihmisiä koko ajan valvova Isoveli kiinnosti ihmisiä niin, että Orwellin kirjan myynti loikkasi Amazonilla 4 000 prosenttia yhdessä yössä.

Lähde: The Huffington Post

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.