Grahn-Laasonen: Veikkausvoittovarat mahdollistavat Guggenheim-tuen

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) arvioi, että veikkausvoittovarojen kasvu mahdollistaa valtion tuen antamisen Guggenheimin käyttömenoihin.

– Koska veikkausvoittovarat ovat viime vuosina kehittyneet positiivisesti, niin arvioimme, että valtionosuuden piiriin ottaminen voitaisiin toteuttaa ilman että se heikentäisi muiden museoiden rahoitusta, Grahn-Laasonen kertoi STT:lle.

Hänen mukaansa opetus- ja kulttuuriministeriössä arvioidaan, että Guggenheim-museolle voitaisiin myöntää vuosittainen valtionosuus samalla perusteella kuin muille museoille.

Guggenheimia koskeva uusi esitys sisältää enintään 1,3 miljoonan euron valtion tuen toimintamenoihin vuodesta 2021 lähtien, jolloin museon olisi määrä avautua.

Rakentamiskustannuksiin valtion rahaa ei esityksen mukaan annettaisi.

– Olen iloinen, että on olemassa uusi esitys, joka perustuu aiemmin enemmän yksityiseen rahaan ja että museohanke voi toteutua ilman valtion rahaa rakentamiseen, Grahn-Laasonen sanoo.

Hän korostaa Guggenheim-hankkeen myönteisiä vaikutuksia paitsi kulttuurille myös matkailulle ja Helsingin vetovoimalle. 

Soini sanoo edelleen ei 

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoi STT:lle, että perussuomalaiset käsittelivät Guggenheimin rahoitusta torstaina ministeriryhmässään, ja aiempi kielteinen kanta on edelleen selvä.

– Tämän hallituksen aikana Guggenheimiin ei tule valtion rahaa, Soini sanoi.

Soinin mukaan valtion rahaa ei tule myöskään tulevilta hallituksilta, jos perussuomalaiset ovat niissä mukana.

Guggenheim-museon rakentamisen on määrä alkaa aikaisintaan vuonna 2019 eli seuraavalla hallituskaudella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.