Grammy olisi ihana flyygelin päällä , sanoo palkitulla levyllä laulanut Johanna Rusanen-Kartano

Kuopiolaislähtöinen oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano on mukana levyllä, joka palkittiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä musiikkialan tärkeimmällä palkinnolla eli Grammylla. Rusanen-Kartano on yksi kolmesta solistista, jotka laulavat palkitulla Penderecki Conducts Penderecki, Vol u me 1 -albumilla.

Levy sai Grammy-palkinnon parhaana klassisen musiikin kuoroteoksen levytyksenä. Suomalaissopraano laulaa soolo-osuudet Dies Illa -nimisessä sävellyksessä.

Puolalaisen säveltäjä–kapellimestari Krysztof Pendereckin johtamalla albumilla esiintyvät myös laulusolistit Nikolay Didenko ja Agnieszka Rehlis. Orkesterina soittaa Varsovan filharmonikot ja kuorona toimii Varsovan filharmoninen kuoro.

Rusanen-Kartano on mielissään levyn saamasta tunnustuksesta monestakin syystä.

– Olen onnellinen Pendereckin puolesta, hän on elävä legenda tässä maailmassa. Yli 80-vuotiaanakin hän säveltää ja johtaa aktiivisesti, sopraano sanoo.

– Toisaalta tässä teoksessa eli Dies Illassa on erityisen paljon henkilökohtaista tunnelatausta, sillä Penderecki sävelsi teoksen sopraanoroolin minulle joitakin vuosia sitten. Olin mukana kantaesittämässä teosta Brysselissä marraskuussa 2014, Rusanen-Kartano paljastaa.

Pendereckin ja Rusanen-Kartanon yhteistyö alkoi vuonna 2013, kun Penderecki vieraili Naantalin musiikkijuhlilla johtamassa Puolalainen Requiem -suurteoksensa. Kyseessä on valtava sävellys, jota Penderecki on rakentanut 25 vuoden ajan lisäten teokseen aina uusia osia. Rusanen-Kartano kuului Naantalissa teoksen suomalaiseen esiintyjäkaartiin.

– Tapasimme herran ja sitten pääsin laulamaan. Hän on säveltäjänä hyvin suurimuotoinen, säveltää isolle orkesterilla ja tehot ovat valtavia. Annoin tulla täysin palkein, Rusanen-Kartano muistelee ensimmäistä kohtaamista.

– Penderecki riemastui, keskeytti harjoituksen ja sanoi, että kerrankin sopraano, jonka ääni kuuluu. Sitä myötä olen saanut kutsuja häneltä tulla esiintymään ja päässyt ystävystymään hänen kanssaan. Kaunein kehu on ollut, että ääneni on kuin tehty esittämään hänen musiikkiaan.

Rusanen-Kartano on ollut ennenkin Grammy-ehdokkaana. Hän oli laulamassa Einojuhani Rautavaaran Kaivos-levytyksessä, joka pääsi finalistien joukkoon vuonna 2012. Voittoa ei tuolloin tullut, mutta kansainvälisen kuljetusyhtiön auto toi tunnustuspalkintona mitalin Rusanen-Kartanon ovelle.

– Kaikki solistit saivat sellaiset. En tiedä, mikä on käytäntö ihanien Grammy-palkintojen kanssa, ehkä se menee vain säveltäjälle. Mutta olisihan se hirmu ihana saada flyygelin päälle, Rusanen-Kartano nauraa.

– Populaaripuolen Grammyt saavat enemmän huomiota, mutta onhan se kiva, että pienestä maasta pääsemme näihin klassisen puolen palkintoihin mukaan.

Palkituin artisti Grammy-juhlissa oli brittilaulaja Adele, joka nappasi Los Angelesissa pidetystä juhlasta mukaansa viisi tärkeintä Grammya. Myös edesmennyt David Bowie voitti viisi palkintoa. Eniten ehdokkuuksia napannut Beyoncé sen sijaan voitti vain yhden palkinnon, parhaan urbaanin nykymusiikkialbumin Grammyn.

Rusanen-Kartano on parhaillaan Turussa, jossa hän valmistelee Karl Müller-Berghausin yli 120 vuotta yleisöltä unohduksissa olleen Die Kalewainen in Pochjola -oopperan esitystä. Kyseessä on ensimmäinen läpisävelletty Kalevala-aiheinen ooppera maailmassa. Teos saa ensi-iltansa Kalevalan päivänä eli 28.2.

Rusanen-Kartanon laulaa teoksessa Louchin roolin. Leif Segerstamin johtamassa esityksessä ovat mukana myös esimerkiksi Tommi Hakala Ilmarisena ja Petri Lindroos Väinämöisenä.

Johanna Rusanen-Kartano mukana Grammy-palkinnon voittaneella levyllä