Guggenheim-säätiön Ari Lahti: "Pidän kohtuuttomana, että suurin hyötyjä eli valtio ei ole mukana investoinnissa"

Guggenheim Helsingin Tukisäätiö ja Helsingin kaupunki julkistivat torstaiaamuna esityksen Guggenheim-museon perustamisesta Helsinkiin. Uuden ehdotuksen valmisteluun ryhdyttiin sen jälkeen, kun hallitus oli syksyn budjettineuvottelujen yhteydessä ilmoittanut, ettei se rahoita museoinvestointia.

Uuden esityksen mukaan kaupunki ja tukisäätiö jakaisivat museon kustannukset. Valtion osuus museorakennuksen rahoittajana on korvattu yksityisellä rahoituksella, joka muodostuu yksityisistä investoinneista ja yksityisestä lainasta.

Tiedotustilaisuuden jälkeen Guggenheim Helsingin Tukisäätiön puheenjohtajalta Ari Lahdelta kysyttiin yksityisen rahan riittämisestä. Hän oli aikaisemmin sanonut, että valtio tarvitaan mukaan, jotta museo saadaan toteutettua.

– Silloin kuvittelin, että niin paljoa yksityistä rahaa ei löydy, että museo saadaan kaupungin ja yksityisen rahan avulla toteutettua. Mutta nyt olen huomannut, että kulttuurielämää halutaan tukea.

– Pidän kohtuuttomana, että suurin hyötyjä eli valtio ei ole mukana investoimassa museorakennukseen. Se on kyllä mukana tukemassa museotoimintaa.

Helsingin kaupungin laatima selvitys alleviivaa museoinvestoinnin aikaansaamia myönteisiä taloudellisia vaikutuksia ja siten hankkeen taloudellista kannattavuutta.

Museo kasvattaisi kaupungin selvityksen mukaan verotuloja vuosittain seitsemällä miljoonalla eurolla. Sen vaikutus tuotantoon olisi 23,5 miljoonaa euroa vuodessa ja se loisi vuosittain 400 henkilötyövuoden edestä uusia työpaikkoja. Lisäksi rakennusvaiheessa museolla olisi 24 miljoonan euron vaikutus verotuloihin, 100 miljoonan euron vaikutus tuotantoon ja 1 220 henkilötyövuoden vaikutus työllisyyteen.

Kaupungin laatiman arvion mukaan Guggenheim Helsinki -museolla olisi lisäksi merkittävä vaikutus sekä ulkomaisiin että kotimaisiin matkailijamääriin.

Grahn-Laasonen: Veikkausvoittovarat mahdollistavat Guggenheim-tuen

Guggenheimiin yksityistä rahaa 66,4 miljoonaa