Guggenheimiin yksityistä rahaa 66,4 miljoonaa

Helsingin kaupunginhallitus saa ensi maanantaina uuden Guggenheim-ehdotuksen. Yksityistä rahoitusta on aiempaa enemmän, yhteensä 66,4 miljoonaa euroa.

Guggenheim-museon arvioidut rakentamiskustannukset ovat 130 miljoonaa euroa. Museon rakentamisesta vastaisi kiinteistöosakeyhtiö.

Helsingin kaupunki investoisi rakentamiseen enintään 80 miljoonaa. Loput katetaan yksityisillä investoinneilla ja lainalla. Yksityiset tahot investoisivat rakentamiseen suoraan 215 miljoonaa euroa. Kaupungin ja Guggenheim Helsingin Tukisäätiön perustaman kiinteistöosakeyhtiön laina olisi 35 miljoonaa. Lainan takaisi Helsingin kaupunki.

Helsingin Tukisäätiö investoi rakentamiseen 15 miljoonaa euroa. Yksityistä rahaa säätiö on saanut rakentamiseen Jane ja Aatos Erkon säätiöltä sekä Tiina ja Antti Herlinin säätiöltä.

Guggenheim Helsingin Tukisäätiön puheenjohtaja on KuPSin pääomistaja Ari Lahti.

Uudessa mallissa Helsingin kaupunki olisi siis museorakennuksen pääasiallinen omistaja ja vastaisi sen tilakustannuksista. Muuten kaupunki ei rahoittaisi museon toimintaa. Tilakustannuksiksi on vuodessa arvioitu noin 6,5 miljoonaa euroa, mikä sisältää muun muassa pääoman korot, tontin ja rakennuksen vuokrat Helsingin kaupungille ja kiinteistön ylläpitokustannukset.

Museon toiminnasta vastaisi Guggenheim Helsingin Tukisäätiö. Toimintamenoiksi on arvioitu noin 11,6 miljoonaa euroa ja museon tuloiksi 11,2 miljoonaa vuodessa. Tuloihin on laskettu mukaan valtion vuosittainen 1,3 miljoonan euron tuki, joka tukisäätiön mukaan on linjassa muiden samankokoisten museoiden saaman tuen kanssa. Lupauksen tuesta on antanut eilen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Mallissa Solomon R. Guggenheim -säätiölle maksettavat lisenssimaksut, noin 18,4 miljoonaa euroa 20 vuodessa, katetaan myös yksityisellä rahoituksella. Guggenheim Helsingin Tukisäätiö on saanut lahjoituksia tarkoitusta varten. Lisenssimaksu on aiemmista versiosta laskenut 10 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla.

Jos Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyy hankkeen, Guggenheim Helsinki -museon rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2019.

Helsingin kaupunki ja Guggenheim Helsingin Tukisäätiö valmistelivat esityksen Guggenheim-museon perustamiseksi Helsinkiin. Tiukasti salassa pidetty esitys paljastettiin tänään tiedotustilaisuudessa Helsingin kaupungintalolla.

 

Uutista täydennetty 3.11. klo 10:12. Lisätty tieto Tukisäätiön saamasta rahoituksesta. Kello 10:51  täydennetty muun muassa tiedoilla lisenssimaksuista ja aikataulusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.