"Hän pääsi hyvin naisten nahkoihin" – Shakespearen tekstit koskettavat nykypäivänäkin

Tuntuu uskomattomalta, että yli 400 vuotta sitten elänyt mies kirjoitti naisten suuhun tekstiä, joka on täysin nykypäivää, hämmästelee Elina Mustonen.

Cembalistina tunnettu mutta muutama vuosi sitten näyttelijäksi kouluttautunut Mustonen kiertää parhaillaan Suomea esittämässä Her Infinite Variety -teostaan, joka yhdistää William Shakespearen (1564–1616) naishahmojen monologeja saman aikakauden musiikkiin. Vaikka naiseus on tekstien lähtökohtana, ne ovat Mustosen mukaan hyvin yleisinhimillisiä ja siksi myös yhä ajankohtaisia.

– Shakespeare pääsee teksteissään hyvin naisen nahkoihin, eikä vähättele näitä, Mustonen sanoo.

Musiikkia ja puhetta yhdisteleviä teoksia on tehty Shakespearen tuotannosta aikaisemminkin, mutta Mustosen esityksestä ainutlaatuisen tekee esittävä kokoonpano: Mustonen hoitaa sekä näyttelemisen että soittamisen itse.

– Halusin luoda teoksen, joka on helppo viedä minne vain.

Tätä kuin korostaakseen Mustosen soittimena esityksessä on virginaali, pieni suorakaiteen muotoinen cembalo, jota on vaivatonta kuljettaa esityspaikasta toiseen.

Mustosen rakkaus Shakespeareen on lapsuuden peruja, sillä hän kiinnostui jo pienenä tyttönä teatterista. Musiikki vei kuitenkin voiton, kunnes muutama vuosi sitten teatterikipinä syttyi uudestaan niin voimakkaana, että Mustonen opiskeli näyttelijäksi.

– Ensimmäiset roolini olivat heti isoja Shakespearen näytelmien hahmoja, ja pian halusin yhdistää musiikin ja tekstit omaksi kokonaisuudeksi.

Apuna Her Infinite Variety -esityksen luonnissa olivat Shakespeare-tutkija Nely Keinänen ja ohjaaja-dramaturgi Johanna Freundlich. Keinänen ja Mustonen kävivät läpi Shakespearen tekstejä ja poimivat mukaan sopivia monologeja. Freundlich auttoi rakentamaan esityksen draaman kaaren yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Työryhmä valitsi mukaan mahdollisimman monipuolisia tekstejä, joissa ääneen pääsevät eri-ikäiset ja eri elämän tilanteissa olevat naiset. On äitiä, tytärtä, morsianta, hääyön odotusta, raskautta, ystävyyttä ja tasa-arvoa.

Ja – yllättäen – myös yksi monologi miehen suulla.

– Mukana on Henrik V -näytelmän loppupuolelta monologi, jossa Ranskan valloittanut Henrik koettaa kosiskella Ranskan prinsessaa vaimokseen, vaikka tämä kuuluu jo hänelle sotasaaliina. Siinä peilautuu sen ajan naisen osa ei vain kuninkaallisena, vaan kaikissa säätyluokissa.

Näyttelijän ja muusikon roolien yhdistäminen ei ole helppoa lähes tunnin mittaisessa esityksessä. Mustonen vertaakin tehtäväänsä ampumahiihtoon: ensin hiihdetään kovalla sykkeellä ja sitten rauhoitutaan ampumapaikalle tarkkaa tulosta varten.

– Monologit ovat parin minuutin pätkiä, joihin sisältyy vahvoja tunnelatauksia ja adrenaliinia. Soittaminen puolestaan vaatii vahvaa fyysistä kontrollia. Toisaalta näyttelemisessä ja soittamisessa on paljon samankaltaisuuksia: kyse on esittävästä taiteesta, jossa lähtökohta on paperille tehdyt merkinnät, joista luodaan kuulijalle ja katselijalle elävä todellisuus.

Esityksen musiikki on pääosin aikansa kansantansseja ja -lauluja. Mustonen huomauttaa, että Shakespearen aikaan teatteri perustui pitkälti kuunteluun.

– Ei tuolloin sanottu, että näin näytelmän. Sanottiin, että kuulin näytelmän. Teatteri oli visuaalisesti vaatimatonta, ja kaikki piti sanoa tekstissä. Siksi kieli olikin niin rikasta.

Missiona raja-aidan madaltaminen

Elina Mustonen (s. 1961) on arvostettu cembalisti ja musiikin tohtori, joka on opiskellut myös näyttelijäksi.

Her Infinate Variety -esityksen Shakespeare-monologit perustuvat tuoreisiin 2000-luvulla tehtyihin käännöksiin. ”Se tekee niistä meidän ajan ihmisille helppoja. Tekstit on tehty esitettäviksi. Siksi on tärkeää kuulla niitä, ei vain lukea itsekseen.”

Esityksen yhtenä tavoitteena on tuoda Shakespearen tekstejä ja musiikkia mahdollisimman suurelle yleisölle. ”Kyse ei ole korkeakulttuurista, vaan Shakespeare oli aikansa populaarikulttuuria, halpaa hupia. Siinä puhutaan tavallisten ihmisten asioista. Ja musiikki on helposti sulatettavaa ja lähestyttävää – ja älyttömän kaunista.”

Her Infinite Variety -esitys Kuopion kaupungintalon juhlasalissa tänään kello 19. Esitys on osa Historiallisten kosketinsoitinten festivaalia.

www.nordicclavichord.org

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.