Harry Potter -näytelmästä tuli hitti, mutta monet pettyivät näytelmäkirjaan

Suositun Harry Potter -kirjasarjan hahmoista kertovan Harry Potter and the Cursed Child -näytelmän käsikirjoitus on tuottanut pettymyksen monille kirjasarjan faneille.

Aikuistuneesta Potterista ja tämän pojasta kertova näytelmä sai ensi-iltansa Lontoossa viime viikonloppuna. Sen käsikirjoitus tuli samaan aikaan myyntiin kirjana ympäri maailmaa.

Pelkästään Britanniassa näytelmäkirjaa myytiin muutamassa päivässä yli 680 000 kappaletta, ja Suomessakin kirjat loppuivat monesta kaupasta.

Lontoon West Endissa esitettävä näytelmä on kerännyt kehuja ja useita viiden tähden arvioita, ja sen esitykset on myyty pitkälti loppuun. Sen sijaan monet fanit ja kriitikot ovat pitäneet pelkkää näytelmätekstiä vaillinaisena kokemuksena.

Esimerkiksi Washington Postin Jessica Contera huomauttaa, että lähinnä dialogista koostuva pelkistetty näytelmäteksti on kaikkea muuta kuin J.K. Rowlingin kirjoissaan käyttämät yksityiskohtaiset luonnehdinnat, joita monet lukijat rakastivat.

– Tämä on pikemminkin kurkistus Rowlingin keskeneräisiin muistiinpanoihin tai pala fanien kirjoittamaa fiktiota. Magia on kadonnut, Contera summaa.

– Lavalla näytelmän onnistuminen riippuu juonen, esiintymisen, ohjauksen ja vaikuttavuuden yhdistelmästä. Pelkkä käsikirjoitus on vain luuranko tästä kokonaisuudesta. Toki teoksen tunteellinen kliimaksi on vaikuttava myös paperilla, kirjoittaa puolestaan The Daily Telegraphin kriitikko Charlotte Runcie.

Sydney Morning Heraldiin arvion tehnyt 12-vuotias Sacha Howard kirjoittaa, ettei näytelmä ansaitse tulla tituleeratuksi kahdeksanneksi Harry Potter -kirjaksi.

– Jos tykkäät Harry Potterista ja olet lukenut sarjan muut kirjat, niin silloin tämäkin on lukemisen arvoinen teos. Muuten ei.

Harry Potter and the Cursed Child -näytelmän käsikirjoitus on näytelmäkirjailija Jack Thornen käsialaa. Potter-kirjojen äiti J. K. Rowling on ollut mukana kirjoittamassa tarinaa, johon näytelmä pohjautuu. Rowlingin nimi on isolla kirjan kannessa.

Kaikki fanit eivät ymmärtäneet kirjaa ostaessaan, että kyse olisi näytelmäkäsikirjoituksesta tai ettei Rowling olisi sen kirjoittaja.

– Ei minua haitannut, että kyseessä on näytelmäkäsikirjoitus. Mutta hahmot käyttäytyvät täysin epäluonteenomaisesti ja kirjoitustyyli muistuttaa lukio-opiskelijoitteni tuotoksia. Hyvin huonosti kirjoitettu, eräs lukija toteaa kirja-arviossaan Amazon-verkkokaupan sivuilla.

Eräs fani oli suorasanaisempi Twitterissä:

– En voi uskoa että tuhlasin elämääni #CursedChild? Miten jokin voi olla näin kammottavaa?

Vaikka käsikirjoitus on saanut paljon kielteistä palautetta, monet Potterin fanit ovat olleet myös tyytyväisiä saadessaan mahdollisuuden sukeltaa takaisin tuttuun taikamaailmaan.

Näytelmän suomennos ilmestyy marraskuun 8. päivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Kirja-arvio: Idän ja lännen utopiat lomittuvat Ville-Juhani Sutisen romaanissa

Levyarvio: Superposition tarjoaa lohtua ja tyyliä

Levyarvio: Waltarin uudella levyllä poukkoillaan eri tyylien ristitulessa sellaista vauhtia, että kuulijan on vaikea pysyä perässä

Levyarvio: The Weeknd levyllä katumus tuhotuista ihmissuhteista purkautuu voimakkaina balladeina 1980-luvun syntikoiden päälle

Levyarvio: Pearl Jam tekee paluun seitsemän vuoden jälkeen Gigaton-levyllä, joka uudistuksista huolimatta kuulostaa tuttujen grunge-setien soitolta

Sotavuosien Suomen erikoisuus oli tanssikielto, minkä vuoksi tuhannet nuoret naiset maksoivat sakkoja

Antti Lahti halusi tehdä tanssiteoksen tanssin kieltämisestä, mutta korona esti ensi-illan

Franciscus Assisilainen puhuttelee pääsiäisenä – Yle esittää Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen käsikirjoittaman dokumentin

Kuopiossa Fridan ohjannut Anne Rautiainen tekee Kansallisteatteriin Pedro Almodóvarin elokuvasta näytelmäsovituksen

Äänikirja-arvio: Philip Teir ja Riikka Suominen kuvaavat nuupahtaneita liittoja, mutta lääkkeet tilanteen korjaamiseksi ovat kuitenkin hyvin erilaiset

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.