Hector haluaisi tehdä musiikkia täysin uudella tavalla: "Voisi mennä omalle epämukavuusalueelle"

Asvalttihippi. Se kuvaa laulaja Heikki Harman eli Hectorin mielestä parhaiten hänen omaa sielunmaisemaansa. Stadilaisuus ja hippiys ovat olleet – ja myös kuuluneet – hänen kappaleissaan kantavina teemoja vuosikymmenten ajan. Asvalttihippi onkin tulossa todennäköisesti uuden, ensi vuonna ilmestyvän muistelmateoksen nimeksi.

– Se pälkähti mieleen yhtenä iltana myöhään nukkumaan mennessä. Kerron kirjassa muistojani aina lapsuudesta asti, mutta jollain tavalla keskiössä on Helsinki ja Mannerheimintie. Siitä tulee stadin kundin tarina, jossa kulkee rinnalla myös pääkaupungin kehitystarina.

Muistelmateoksen tekemisen Hector aloitti jo 20 vuotta sitten, silloin kun hänen taitelijauransa oli parhaimmillaan. Muusikon ura lähti käyntiin jo 1960-luvulla, kun hän levytti folk-singlen Palkkasoturi. Kuitenkin vasta 1990-luvun toi rauhan keskittyä kunnolla taiteilijauraan.

– Tein kaksi vuosikymmentä töitä kahdella jakkaralla. Päivisin olin Ylen musiikkitoimittaja ja iltaisin ja öisin työskentelin oman musiikin parissa. Se oli aika kuluttavaa. Vasta kun lopetin kahden päällekkäisen duunin tekemisen, taiteilijaura oli parhaimmillaan.

Viidenkymmenen vuoden uran aikana Hector on kerran ilmoittanut lopettavansa musiikin tekemisen ja järjestänyt jäähyväiskiertueen – mutta palannut muutaman vuoden päästä takaisin.

– En silloin jaksanut enää inspiroitua urasta, ja tuntui, ettei musiikkia enää synny, ei ole enää voimaa jäljellä, vaikka olisi tarve sanoittaa. Otin etäisyyttä siihen, ja liekki löytyi uudestaan. Varmaan se sisäänrakennettu taiteilijuus ei antanut lupaa päättää uraa, hän muistelee.

Kriisin paikkoja taiteilijaelämään on mahtunut 1970-luvulta asti. Turhautuminen tekemiseen ottaa taiteilijan itsetunnolle ja heijastuu koko elämään.

– Jos on vähänkään taipumusta alakuloon tai masentuneisuuteen, toipuminen kestää pitkään. Sellaista on ollut silloin tällöin. Taiteilijalla on usein se herkkä puoli, vaikka en koe muuten olevani kauhean melankolinen tai masentunut mies.

Kesällä Hirvensalmella kuvattu Vain Elämää -ohjelma antoi muusikolle uusia kokemuksia ja kontakteja, mutta ei vielä inspiraatiota uuteen musiikkiin.

– Se tekeminen oli suorittamista, kun päivät olivat pitkiä ja kamerat mukana koko ajan. Ei siinä kovin luova olo ollut. Musiikin tekemiseen orientoidun ensi vuonna, jos jää aikaa. Nyt olisi hyvä sauma tehdä uusi levy tai ainakin uusia biisejä.

Hector on jo kokeillut uransa aikana niin monenlaisia musiikkityylejä, että hän ei häpeä kokeilla jotain täysin odottamatonta. Se voisi olla jotain samaa mitä Paul Simon teki: otti yhtäkkiä konemusiikin käyttöön oltuaan singer-songwriter -tyylinen muusikko.

– Siinä voisi mennä omalle epämukavuusalueelle kokeilemaan uutta. Yhteistyö esimerkiksi Chisun kaltaisten elektropoptyyppien kanssa voisi tuoda uutta potkua.

Useita kulta- ja platinalevyjä myynyt, Emma-patsaita saanut ja ensimmäisenä suomalaisena Olympiastadionilla esiintynyt artisti ei halua nähdä uraansa saavutuksina.

– En osaa nimetä esimerkiksi tärkeintä kappaletta. Lauluntekijän paras kiitos on se, kun kappaleet koskettavat ihmisiä.

Muistelmateoksen valmistumisen hän kuitenkin lupaa ensi syksyksi.

– Tavoitteena on kirjoittaa kirja, jonka joku jaksaisi lukea tai että itse jaksaisin lukea. Haluan myös tehdä musiikkia, jota jaksan itse kuunnella.

Hector esiintyy Kuopio-hallissa tänään torstaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.