Heli Laaksonen ja Niillas Holmberg saivat Kirsi Kunnas -runopalkinnon

Heli Laaksonen ja Niillas Holmberg ovat saaneet Kirsi Kunnas -palkinnon. Joka toinen vuosi jaettavan WSOY:n kirjallisuussäätiön palkinnon tavoitteena on nostaa esiin rohkeaa, elävää ja vaikuttavaa nykyrunoutta sekä runoilmiöitä.

Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa, ja se päätettiin tänä vuonna jakaa kahdelle runoilijalle, joiden erityisarvona nähtiin rohkeus hyödyntää omaa kulttuuri-identiteettiä runouden rakennusaineena.

Turussa syntyneellä Laaksosella (s. 1972) lounaissuomalainen maalaismaisema ja siinä elävä murre sekoittuvat omalaatuiseksi elinympäristöksi, jossa runoilija on kotonaan.

– Laaksonen kirjoittaa omalla murteellaan runoja, jotka osoittavat, ettei kokonaisvaltaisen ilmaisun tarvitse olla vaikeatajuista. Laaksosen runoissa elämänilo näyttäytyy lämpimänä huumorina, mutta samalla hän käsittelee monimuotoisesti ajankohtaisia teemoja, kuten kielen merkitystä, luontosuhdetta ja ihmisyyden rajapintoja. Laaksonen on laajoilla esiintymiskiertueillaan tuonut vuosikausien ajan runoutta laajoille yleisöille valtakunnallisesti, Raati perustelee valintaa.

Niillas Holmberg on tunnetaan tulkkina perinteisen saamelaiskulttuurin ja modernin länsimaalaisen maailman välillä. Kuva: Marek Sabogal

Utsjoella syntyneellä Holmbergilla (s. 1990) taas saamelainen elinympäristö on monella tapaa uhanalainen. Holmberg on Saamenmaalla laajasti tunnettu runoilija, muusikko, näyttelijä ja aktivisti, joka tunnetaan myös tulkkina perinteisen saamelaiskulttuurin ja modernin länsimaalaisen maailman välillä.

– Holmbergin laajassa ja kielirajoja ylittävässä runotuotannossa paikallisuuden ja perinteen käsitteet kietoutuvat universaaleihin teemoihin. Holmberg pyrkii muistamaan sellaista, mikä on pakotettu unohtumaan, mutta yrittää silti pintaan. Hänen keskeisiä teemojaan ovat identiteetti ja ihmisen ja luonnon suhteen tunnistaminen ja tunnustaminen, palkintoraati kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.