Helsingin yliopiston Pacius-palkinto oopperaohjaaja Ville Saukkoselle

Helsingin yliopiston vuoden 2019 Pacius-palkinto on myönnetty oopperaohjaaja Ville Saukkoselle merkittävästä ja ansiokkaasta toiminnasta Helsingin yliopiston musiikkielämän hyväksi. Palkintosumma on 4 000 euroa.

Saukkonen ohjasi Fredrik Paciuksen viimeisen oopperan Die Lorelein Aleksanterin teatterissa tammikuussa 2019. Teosta ei ole esitetty näyttämöllä kertaakaan vuoden 1887 kantaesityksen jälkeen. Helsingin yliopiston ensimmäinen musiikinopettaja Pacius sävelsi kaksinäytöksisen oopperan Emanuel Geibelin saksankieliseen librettoon.

Helsingin yliopisto jakaa vuosittain Pacius-palkinnon henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt yliopiston musiikkielämää. Palkinto korostaa luovan säveltaiteen pitkää historiallista perinnettä Helsingin yliopistossa sekä sen elävää harjoitusta nykyisinkin olennaisena osana yliopistoyhteisön omaa musiikkielämää.

Pacius-palkinto perustettiin 1991 yliopiston ensimmäisen musiikinopettajan Fredrik Paciuksen muistoksi. Pacius aloitti musiikinopettajana Helsingin yliopistossa vuonna 1835 ja hoiti tätä tehtävää vuoteen 1869, jolloin hän täytti 60 vuotta ja siirtyi eläkkeelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.