Hetkessä ja henkilökohtaisesti

Kuopiolaisen NEØV-yhtyeen päivät ovat kuluneet ahkerasti treenatessa. Ensi viikolla yhtye lentää Englantiin, jossa se esiintyy The Great Escape -festivaaleilla.

Intensiivistä treeniä tarvitaan, sillä edellisen keikkansa yhtye teki joulukuussa Belgiassa.

–Puoli vuotta on mennyt uuden levyn kimpussa eli studiossa. On ihan eri juttu kasata biiseistä esitys, saada viisi ihmistä toteuttamaan se kokonaisuus, kuin saada kappaleet toimimaan levyillä, kertoo yhtyeen säveltäjä ja solisti Anssi Neuvonen.

–Livenä on pakko tehdä kompromisseja sovituksiin ja päästää irti joistakin levylle tulevista palasista.

Festivaalin keikkoja Neuvonen kertoo odottavansa jännityksellä. Kyseessä on iso näytönpaikka indieyhtyeelle, joka on saanut kansainvälisestikin kannustavaa palautetta sekä viime vuonna julkaistusta Orange Morning -debyyttilevystään että pari viikkoa sitten julkaistusta uudesta Laketown-singlestään, joka oli mukana myös Music Finlandin kuratoimalla Record Store Day -erikoisjulkaisulla.

–Haluamme olla iskussa. Tässä ei ole ehditty muuta tehdä kuin treenata.

 

Tinkimättömyys ja hetkessä oleminen kuuluvat NEØV-yhtyeen ja Anssi Neuvosen filosofiaan. Esimerkiksi liian pitkälle vietyjä tavoitteita yhtyeellä ei ole. Ajatus vuosien päähän kantavasta suunnitelmasta kuulostaa Neuvosen mukaan liian virkamiesmäiseltä.

–Menemme biisi kerrallaan ja päivä kerrallaan, aina kaikki pelissä. Mitään ei säästellä. Jos tämä loppuu, sitten se loppuu ja tehdään jotakin muuta.

Neuvonen huomauttaa, ettei hän muutenkaan halua liikaa järkeistää musiikin tekemisen prosessia. Eteenpäin mennään lapsen lailla hyvin yksinkertaisella ohjeella: kuunnellaan vain sitä, mistä tykätään ja pyritään sitä kohti.

Muusikko myöntää, että vaikutteet vaihtuvat ja kulkevat laidasta laitaan.

–Ei yhdestä genrestä löydy absoluuttista totuutta, vaan kuunteluni on hyvin mosaiikkimaista. Nyt olen kuunnellut paljon ranskalaista Erik Satieta. Toisaalta populaarimmalta puolelta olen kuunnellut Veronica Maggiota.

 

Syksyllä NEØVilta on odotettavissa Dominique-niminen kakkoslevy. Loppusuoralla oleva levy on pitkälti Neuvosen käsialaa, sillä sävellysten ja sanoitusten lisäksi myös levyn tuotanto on hänen käsialaansa.

–Se oli iso mutta luonteva askel. Tuottajana homma on tarkentunut pieniinkin yksityiskohtiin ja on ollut vapauttavaa mennä tällaista työskentelyä kohti.

Neuvosen mukaan kyse on kuitenkin bändilevystä. Sovituksellisesti isoissa rooleissa ovat yhtyeen rytmiryhmästä vastaavat rumpali Samuli Neuvonen ja basisti Ari Autio.

Anssi Neuvonen korostaakin, että yhtyeessä on paljon taitoa käsitellä erilaisia instrumentteja, mikä antaa säveltäjälle sekä suuren vapauden että toisaalta vastuun hyödyntää bändin vahvuuksia.

–Jokainen jäsen on kuultavissa jokaisessa biisissä, siitähän se sointi koostuu. En kauheasti kysele sävellyspuolessa ajatuksia muilta, mutta en silti ole diktaattori. Jos olisin, niin eikö silloin olisi sama tehdä soolomusiikkia.

Onko sooloajatus ikinä käynyt Neuvosen mielessä?

–Varmaan kymmeniä kuvitteellisia inkarnaatioita on ollut. Mutta ainakin tähän saakka olen päätynyt siihen, että olen voinut kanavoida ne ajatukset tämän bändin musiikkiin.

 

Neuvonen ei halua vielä paljastaa liikaa Dominiquen teemoista, mutta yhtenä juonteena levyllä kuuluu rakkaus. Tärkeintä on, että musiikin allekirjoittaa julkaisuhetkellä.

–Tarkoitus on aina tehdä jotakin henkilökohtaista. Jokaisen biisin on oltava sellaisia. Nyt tuntuu, että palaset ovat loksahtaneet paikalleen. Hyvin pienistä yksityiskohdista pitää tulla järkevä kokonaisuus.

–Tykkään erityisesti rajata sanoituksilla kokonaisuudet jonkin teeman ympärille.

Neuvonen huomauttaa, että kun levy on valmis, se siirtyy muiden käsiin. Palautteeseen, edes myönteiseen, ei kannata tuijottaa liikaa.

–Jokainen julkaisu on aina aikansa tuote. Olemme tehneet näissä kehyksissä parhaamme. Paras palkinto on, jos musiikillamme on jollekin merkistystä.