Historia kolahti lapsiin

Roope Lipastin historiallinen lastenromaani Viikinkisolmu (WSOY) puri tällä kertaa lukemista harrastaviin varkautelaislapsiin.

Lapsiraati valitsi Lipastin Viikinkisolmun valtakunnallisen Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon voittajaksi. Palkinto on ainutlaatuinen siksi, että lapset päättävät voittajasta.

Lapsiraati perusteli valintaansa muun muassa näin:

– Syntyi suuri halua lukea tarinaa koko ajan eteenpäin ja saada tietää, mitä kirjan henkilöille tapahtuu. Jännitystä oli sopivasti, eikä se muuttunut missään vaiheessa pelottavaksi,

Lipastin voittajaromaani vie lukijansa muinaiselle Linnanvuorelle ja tarkastelee tapahtumia kolmen lapsen silmin. Kirja esittää viikingit ja rauhanomaiset linnavuorelaiset tarkassa historiallisessa ympäristössä.

Varkauden kaupungin ja Stora Enso Oyj:n 16 vuotta sitten perustaman kirjallisuuspalkinnon arvo on 3 500 euroa.

Palkinto jaetaan vuosittain Suomessa suomeksi ilmestyneelle lastenromaanille.

Aikuisten esiraati valitsi tällä kertaa kuusi finalistia noin 80 romaanin joukosta.

Lipasti (s.1970) on lietolainen kirjailija ja toimittaja, joka kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille.

Hän on työskennellyt myös toimittajana, pakinoitsijana ja kolumnistina.

Palkintoa tavoittelivat Lipastin ohella kirjailija Jukka Itkonen teoksellaan Sirkusjuna saapu u kaupunkiin (Lasten Keskus), turkulaiskirjailija Merja Jalo kirjallaan Saalistaja, Nummelan ponitalli (WSOY) sekä tamperelaiskirjailija Katja Krekelä kirjallaan Hurjalinna (Tammi).

Finaalissa olivat myös helsinkiläiset kirjailijasisarukset Sinikka ja Tiina Nopola teoksellaan Heinähattu ja Vilttitossu runoilijoina (Tammi) sekä oriveteläinen äidinkielenopettaja Netta Waldén kirjallaan Ruben ja kadonneet karaatit (WSOY).

Krekelää ja Jaloa lukuun ottamatta muut ovat olleet ehdolla myös aiemmin Lasten LukuVarkaus -palkinnon saajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.