Hitlerin Mein Kampf -kirjasta tuli myyntimenestys Saksassa

Natsijohtaja Adolf Hitlerin Mein Kampf (Taisteluni) tuli Saksassa kirjakauppoihin vuosi sitten ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen.

Teoksen julkaissut müncheniläinen nykyhistorian instituutti (IfZ) kertoo verkkosivuillaan, että Mein Kampfista tuli viime vuoden saksalainen kirjahitti. Alkuvuonna myyntiin tullutta kirjaa myytiin vuoden aikana noin 85 000 kappaletta. Huhtikuussa 2016 Mein Kampf oli maan myydyin kirja.

Kirjan tekijänoikeudet luovutettiin sodan jälkeen Baijerin osavaltiolle, eikä kirjasta otettu painoksia, koska sen pelättiin lietsovan natsismia.

Tekijänoikeudet kuitenkin raukesivat vuonna 2015, kun kirjan kirjoittajan eli Adolf Hitlerin kuolemasta tuli kuluneeksi 70 vuotta.

IfZ päättikin julkaista kirjasta version, jossa Hitlerin mielipiteitä kommentoivat ja analysoivat asiantuntijat. Viime vuonna ilmestynyt Mein Kampfin "kriittinen versio" on tieteellinen laitos eikä alkuperäisen teoksen näköispainos.

– Myyntimäärät ovat yllättäneet meidät, instituutin johtaja Andreas Wirsching kommentoi.

Instituutti otti teoksesta ensin 4 000 kappaleen painoksen, joka myytiin nopeasti loppuun. Nyt teoksesta otetaan jo kuudes painos.

– Kukaan ei voinut ennustaa tätä.

Wirschingin mukaan kirjaa ovat ostaneet ääriajattelijoiden sijaan erityisesti politiikasta ja historiasta kiinnostuneet, kuten opettajat.

Julkaisu on saanut myös 50 000 euron tiedepalkinnon, koska se "paljastaa Hitlerin valheellisia lausuntoja ja vääristymiä, korjaa asiavirheitä ja selittää nykytilannetta".

Hitler aloitti Mein Kampfin kirjoittamisen ollessaan vankilassa epäonnistuneen oluttupavallankaappauksen jälkeen. Teoksen ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1925.

IfZ:n mukaan vuoteen 1945 mennessä Mein Kampf oli käännetty 18 kielelle ja sitä oli myyty yli 12 miljoonaa kappaletta.

Teoksen uuden version menestyksestä kertoi muun muassa The Local.

Lähde:

IfZ

The Local

http://www.ifz-muenchen.de/aktuelles/artikel/datum/2017/01/03/mein-kampf-4/

https://www.thelocal.de/20170103/85000-copies-of-mein-kampf-sold-in-germany-in-past-year