Holokaustista selvinnyt rauhannobelisti Elie Wiesel on kuollut

Maailmalla on muistettu holokaustista selvinnyttä rauhannobelistia Elie Wieselia.

Israelin holokaustimuseo Yad Vashem kertoi lauantaina Wieselin kuolemasta. Sanomalehti New York Timesin mukaan Wiesel kuoli kotonaan Manhattanilla. Hän oli 87-vuotias.

Wiesel omisti elämänsä holokaustin uhrien muiston vaalimiselle. Hän kirjoitti urallaan kymmeniä kirjoja, joista tunnetuin Yö (La Nuit) kertoo hänen omista kokemuksistaan Auschwitzin ja Buchenwaldin keskitysleireillä toisessa maailmansodassa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kiitti Wieseliä tämän elämäntyöstä.

- Holokaustin pimeydessä, jossa kuusi miljoonaa veljeämme ja siskoamme sai surmansa, Elie Wiesel oli valonsäde ja esimerkki ihmisyydestä, joka uskoi ihmisen hyvyyteen, Netanjahu sanoi.

Ranskan presidentti Francois Hollande sanoi, että Wiesel oli suuri humanisti, joka taisteli väsymättä rauhan puolesta.

Vanhemmat ja sisko kuolivat holokaustissa

Romaniassa vuonna 1928 syntynyt Wiesel oli 15-vuotias, kun hän joutui Auschwitziin vanhempiensa ja kolmen siskonsa kanssa. Wieselin äiti ja nuorin sisko tapettiin leirin kaasukammioissa.

Wiesel ja hänen isänsä siirrettiin Buchenwaldiin, missä isä kuoli ennen kuin amerikkalaissotilaat vapauttivat leirin vuonna 1945. Sodan jälkeen Wiesel matkusti Ranskaan, jossa hän löysi kaksi hengissä selvinnyttä siskoaan.

Seuraavina vuosikymmeninä Wieselistä tuli yksi maailman tunnetuimmista holokaustin kauhujen käsittelijöistä. Hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1986.

- Vannoin, etten koskaan pysy hiljaa silloin, kun ihmiset joutuvat kokemaan kärsimystä ja nöyryytystä. Meidän pitää aina valita puolemme. Neutraalius auttaa sortajaa, ei koskaan uhria. Hiljaisuus rohkaisee kiusaajaa, ei koskaan uhria, Wiesel sanoi puheessaan voiton jälkeen.

Wiesel muutti Yhdysvaltoihin 1960-luvulla. Vuonna 2009 hän oli mukana, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Saksan liittokansleri Angela Merkel vierailivat Buchenwaldissa muistamassa holokaustin uhreja.