Hulvaton taiteilijaryhmä Mitkat levittää iloa ja raitoja

Mitki-paitaaa, Mitki-paitaaa, lauleskelevat Mitkat samalla kun heitä kuvataan lehteen. Suunnilleen sen verran he osaavat suomea, mutta se onkin aivan riittävästi, sillä Mitki-paita kiteyttää ryhmästä olennaisen.

Mitki-paita, tai suomeksi Mitkat-paita, voi olla mikä tahansa raidallinen paita, vaikka klassinen onkin merimiespaita. ”Enemmän raitoja!” onkin yksi ryhmän motoista.

Miksikö?

Dmitry Shagin toteaa, että elämä on raidallinen. Tummat raidat ovat elämän synkempiä hetkiä, vaaleat iloisia. Kannattaa siis paitaostoksilla panostaa valkoisten raitojen leveyteen.

Mitkoilla on myös kymmenen vuotta vanha Mitkat-paita, jossa on 14 hihaa. Se on kiertänyt ryhmän mukana esimerkiksi Ruotsissa, Saksassa ja Latviassa. Tänään Mitkat-paidassa voi kuvauttaa itsensä myös Heinävedellä, kun Mitkojen näyttely aukeaa.

– Se symboloi ystävyyttä ja Mitkojen rakkautta kaikkia ihmisiä kohtaan, kertoo Alexander Bushuev paidasta.

Bushuev on Heinävedellä olevan neljän hengen ryhmän juoniori, sillä hän on kuulunut Mitkoihin vasta 16 vuotta. Muut ovat olleet mukana 1980-luvulta asti.

Bushuev tuumaa, että vain Mitkat ja Rolling Stones ovat pysyneet yhdessä yli 30 vuotta. Yhdistävä tekijä ryhmän takana on kuvataide.

– Jokainen on ainutlaatuinen, mutta olemme ystäviä keskenämme ja meidän on hyvä olla yhdessä. Muilta voi aina oppia, hän sanoo.

Kun Mitkoista on kyse, ei voi olla aivan varma siitä, että he sanovat mitä tarkoittavat, tai tarkoittavat mitä sanovat. Laulu ja nauru ovat olennainen osa Mitkana olemista, ja iloa voi tuoda elämään monella tavalla.

Yksi tapa on Mitkat-olympialaiset, joista viimeisimmät on järjestetty vuonna 2013. Kilpailulajeina ovat esimerkiksi kymmenen metrin pyöräily mahdollisimman hitaasti ja sukkahousujen heitto.

– Minun ennätykseni on 14,5 metriä. Tavallinen ihminen heittää ehkä kaksi metriä, Shagin ylpeilee.

Sen kummempaa syytä olympialaisille ei tarvitakaan kuin ilo. Tai kuten Shaginin puoliso Tatiana Shagina toteaa, niin ovathan olympialaiset terveellisiä ja parempaa tekemistä kuin juominen.

Juomisestaan, hyvin äärimmäisestä sellaisesta, Mitkat olivat alkuaikoinaan tunnettuja. Sittemmin monet heistä ovat raitistuneet, ja Mitkat ovat perustaneet myös vieroituskeskuksen alkoholisteille.

Osaavat Mitkat siis puhua vakavastikin. Hullujenkin tempausten takana on – ainakin välillä – ajatuksia ja protesteja. Haastattelun kuluessa syntyy esimerkiksi idea Mitkat ja pornografia -näyttelystä, koska Mitkojen mielestä taiteeseen kohdistuvat rajoitteet ovat menneet Venäjällä täysin absurdeiksi. Lapsia ei päästetä kaikkiin taidemuseo Eremitaasin saleihin, sillä niissä katsotaan olevan liikaa alastomuutta. Ihmiskehosta on tullut tabu.

– Sensuuri loppui vuonna 1987. Sitä ennen taulut saatettiin viedä näyttelystä ilman mitään syytä. Vaikka sitä ei nykyään kutsuta sensuuriksi, se on tullut takaisin vuoden 2012 jälkeen, Shagin kertoo.

Neuvostoaikana sensuuri vei esimeriksi taulun, jossa Mitkat lähettävät Brežnevin Afganistaniin, ja muotokuvan Anna Ahmatovan miehestä Nikolai Gumiliovista, joka teloitettiin syytettynä kommunismin vastaisesta toiminnasta.

Nykypäivänä Mitkoilta on viety esimerkiksi avaruuskeskukseen tehdyn näyttelyn taulut, koska rakettien katsottiin muistuttavan falloksia. Ryhmä onkin hieman huolissaan taiteen asemasta Venäjällä, mutta näihin synkkiin aiheisiin ei jäädä pitkäksi aikaa. Miksi takertua tummiin raitoihin, kun elämässä on myös hassuja hattuja?

Mitkojen näyttely Heinäveden Varjentiini-salissa 16.7.–31.8.

Mitkat

Perustettu Pietarissa 1980-luvulla. Jäseniä on noin 15.

Ryhmän nimi tulee sen perustajan Dmitry Shaginin lempinimestä Mitka.

Shaginin isä Vladimir Shagin opetti maalausta monelle ryhmän jäsenistä. Hän sanoi, että oppilaat ovat hänelle kuin omia lapsia, joten jokaista heistä voi kutsua Mitkaksi.

Mitkan monikko on venäjäksi Mitki, suomeksi Mitkat.

Mitka muistuttaa myös vähän englannin sanaa meet, tavata. Kaikki ihmiset ovat Mitkoille kuin sisaria ja veljiä.

Yksi motoista on: ”Mitkat eivät pyri voittoon ja näin voittavat koko maailman.”