Huumorilla voi muuttaa maailmaa, sanoo käsikirjoittaja Anna Dahlman

Hauskuus ei ole käsikirjoittaja ja ohjaaja Anna Dahlmanin mukaan sidoksissa sukupuoleen, vaikka tunnetut koomikot ovatkin usein miehiä.

– Huumori syttyy vastaanottajaan päässä. Jos vitsi ei naurata, sitten se ei naurata. Miehet eivät olet yhtään sen hauskempia kuin naiset. On vain hauskoja ihmisiä, hän sanoo.

Muun mussa YleLeaks-ohjelmaa tekemässä ollut Dahlman myöntää, että mies-naisajattelu nousi pintaan, kun hän ryhtyi tekemään palkittua komediasarjaa Siskonpetiä.

– Tiesimme, että toimittajat tulevat tarttumaan siihen, että olemme lähes kaikki naisia, halusimmepa sitä tai emme. Emme me pelkästään naiskomediaa olleet tekemässä, mutta ajattelimme sitten, että olkoon, mennään girlpowerilla.

Kultaisella Venlalla palkittu Siskopeti on ollut muihin Dahlmanin käsikirjoitustöihin verrattuna erilainen siksikin, että sitä ei tilannut kukaan.

– Se syntyi tarpeesta tehdä se ohjelma. Fanien ja Televisioakatemian palaute tuntui hyvältä, kun sydämessäni tunsin, että Siskonpeti oli onnistunut juttu.

Dahlmanin mukaan mille tahansa saa nauraa, vaikka monien aiheiden, kuten uskonnon, kanssa "saa olla kieli keskellä suuta".

– Kyse on näkökulmasta: mistä asiaa lähestytään ja kenelle nauretaan. On mietittävä, mitä haluaa sanoa. Viesti menee paremmin perille vitsillä kuin saarnaamalla, mutta siihen liittyy myös vastuu.

Hänen mukaansa maailma voi muuttaa huumorilla.

– Se on erinomainen tapa käsitellä vaikeita asioita, ja minusta sitä pitäisi käyttää enemmän opetuksessakin. Uskon, että ihmiskunnan ensimmäinen vitsi on liittynyt jonkin tabun rikkomiseen. Huumori on osa ihmisyyttä.

Siskonpeti on ollut Dahlmanille unelmaprojekti. Villeimmissä unelmissaan hän kirjoittaa ohjelmaa, jota ei rajoita suomalaisten tuotantojen taloudellinen realismi.

– Rajat myös inspiroivat, mutta unelma olisi tehdä jatkuvajuoninen komediasarja, jossa ei tarvitsi välittää rahasta.

Toinen unelma olisi onnistunut tilannekomedia, joka on vaikea laji.

– Suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu yhtä vahvasti sanailu ja verbaalinen huumori kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Olisi mahtava löytää Suomeen istuva tyyli tilannekomedialle.