Hymyilevä mies -elokuvan ohjaaja protestoi Törhöstä vastaan opiskeluaikanaan

Epäilty naisopiskelijoiden ahdistelu ei ollut syynä Lauri Törhösen elokuvaprofessuurin päättymiseen vuonna 2006, kertoo Taideteollisessa korkeakoulussa viime vuosikymmenellä opiskellut elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen.
Hymyilevä mies -elokuvallaan viime vuosina mainetta niittänyt Kuosmanen allekirjoitti helmikuussa 2006 parinkymmenen opiskelijatoverinsa kanssa kirjeen, jossa vaadittiin, että Törhösen vuodesta 1995 jatkettua professuuria ei enää jatkettaisi. Kirje oli suunnattu Taideteollisen korkeakoulun johdolle ja opetusministeriölle ja lähetettiin tiedoksi myös tiedotusvälineille.
– Syynä on professori Lauri Törhösen jatkuva ja aktiivinen professorin virkatehtävien laiminlyönti. Tämä on johtanut opiskelijoiden opiskelurauhan kärsimiseen ja korkeakoulutasoisen ohjausopetuksen täydelliseen puuttumiseen, opiskelijat kirjoittivat kirjeessään.
STT sai asiaa koskevat dokumentit nähtäväkseen Aalto-yliopistosta, jonka osa Taideteollinen korkeakoulu nykyisin on.
Kuosmasen mukaan Törhönen keskittyi opettamisen sijaan muun muassa Taideteollisen korkeakoulun ulkosuhteiden hoitamiseen ja jätti opiskelijat vaille huomiota.
– Opetus oli jo vuosien ajan ollut lehtorin vastuulla. Se ei meille riittänyt. Halusimme professorin, joka opettaa, Kuosmanen kertoo.
– Ahdisteluun liittyvät asiat eivät olleet millään lailla esillä tässä tapauksessa, vaan meidän protestimme liittyi puhtaasti opetukseen.
Törhönen itse selitti opiskelijoiden tyytymättömyyttä väärinkäsityksillä ja "äärimmäisyyksiin menneellä arvovaltakonfliktilla korkeakoulun sisällä".

Huhuja liikkui

Vaikka Törhönen Kuosmasen mukaan laiminlöikin opetustehtäviään, teki hän samalla kuitenkin hyvää työtä parantamalla elokuvataiteen osaston rahoitusta.
Kuosmasen mukaan hänen opiskeluaikanaan liikkui huhuja Törhösen sopimattomasta käytöksestä, mutta ne jäivät huhujen tasolle.
– Ne eivät todellakaan olleet framilla oleva asia.
Kuosmanen kertoo yllättyneensä, kun hän luki Ylen keskiviikkona julkistaman jutun.
– Syytösten laajuus ja väitettyjen tapahtumien härskiys yllätti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.