Ikoninäyttely valmistelee kirkkomuseo Riisan aukeamista

Kuopiossa sijaitseva Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Riisa valmistautuu ottamaan yleisöä vastaan pitkän hiljaiselon jälkeen. Museo on ollut kiinni vuodesta 2009 alkaen, mutta nyt remontti on valmistunut ja perusnäyttelyn kokoaminen on täydessä vauhdissa.

Jo tänään museon aulassa aukeaa kuitenkin ikoninäyttely, jossa on esillä Kuopion ikonimaalauspiirin tekemiä ikoneita. Valtaosa esillä olevista noin 50 ikonista on lainassa Maaningan ja Tuusniemen ortodoksisista kirkoista sekä Käärmelahden rukoushuoneelta.

Näyttelyn nimi, Kodvane pyhien keral, on karjalaksi, koska näyttelykokonaisuuden suurin osa käsittelee Karjalan valistajia, eli luostareissa ja Karjalan erämaissa vaikuttaneita pyhiä. Karjalaisuus myös liitetään vahvasti ortodoksisuuteen ja ikonitaiteeseen.

Kuopion ikonimaalauspiirin puheenjohtaja Kirsi Jonninen kertoo 50-vuotisjuhlavuottaan viettävän Kuopion ikonipiirin olevan Suomen toiseksi vanhin. Helsingistä löytyy vuotta aikaisemmin aloittanut ikonipiiri.

– Meitä on nykyään noin 20 maalaria. Maalaamme ikoneita yksityiskäyttöön sekä kirkkojen, rukoushuoneitten ja yhteisöjen kaunistukseksi, Jonninen selittää.

Kuopion piiri on ekumeeninen, joten muutkin kuin ortodoksit ovat tervetulleita maalaamaan.

– Johtoajatus on kuitenkin, että toimintamme perustuu ortodoksisen ikonitaiteen puolestapuhumiseen ja sen oikealla tavalla toteuttamiseen.

Jonninen itse aloitti ikonimaalauksen viitisen vuotta sitten. Ensimmäisen ikonin tekemiseen meni yksi lukuvuosi.

Nyt harrastus on imaissut täysin mukaansa.

– Ikoniin ei hutkita miten tahansa viivoja ja merkkejä, vaan niillä kaikilla on tietty tarkoituksensa. Jos mennään oikein oppien mukaan, maalaaminen on hyvin tarkkaa, ja se vaatii paljon opiskelua ja opettajan ohjausta. Pystyn tekemään jotain jo itsenäisesti, mutta tässä vaiheessa tarvitsee vielä paljon opettajan opastusta.

Kuopiolaisia ikonimaalareita viisi vuotta opettanut Kirsi Lehto kertoo Kuopion ikonipiiri kuuluvan Suomen ikonimaalarit ry:n alaisuuteen. Kuopiossa siis noudatetaan tiettyä opetussuunnitelmaa.

Opetussuunnitelman mukaan aloittavan maalarin ensimmäinen ikoni on aina Marian kasvot.

– Lähdetään helposta ja yksinkertaisesta mallista liikkeelle. Seuraavana sarjassa tulevat enkelit, ja sen jälkeen Kristus-ikoni. Sitten edetään tapahtumaikoneihin, joissa saa alkaa jo tehdä vähän omaa valintaa, Lehto kertoo.

Suomessa on noudatettu pitkälti venäläistä ikonimaalauksen perinnettä. Nyt vaikutteita on alkanut tulla lisää kreikkalaisesta perinteestä.

Lehto sanoo huomanneensa, että Venäjällä on huomattavasti tarkemmat kriteerit perinteen säilyttämisessä kuin Kreikassa. Venäjällä ikoni on mahdollisimman samanlaisena toisintona tehtävä työ.

–  Viime kesänä olin Valamossa kreetalaisella bysanttilaisella kurssilla, ja siellä ei välttämättä olisi tiennyt, mikä on ikonin taustalla oleva alkuperäinen työ. Maailmalta tulee paljon erilaisia suuntia ja maalarin on vaikea valita, mihin lähtee. Se täytyy vain tehdä itselle selväksi.

Kuopiolainen Anna-Liisa Vainiomäki on maalannut ikoneita vuodesta 1992 lähtien. Näyttelyssä on esillä muutamia hänen ikoneitaan.

– Halusin maalata itselleni käsinmaalatun ikonin, ja sitten se vei koko käden. On tullut maalattua kaikille lapsilleni ja lapsenlapsilleni, Vainiomäki kertoo harrastuksen alkamisesta.

– Ikonit liittyvät ortodoksisuuteen. Ne ovat ikkuna ylöspäin, ja niiden eteen on helppo hiljentyä.

Myös ikonimaalauksen tulisi Vainiomäen mukaan olla hartaudenharjoittamista.

– Jos tietää kenelle ikoni tulee, voi rukouksessa kantaa sitä ihmistä, jolle ikonin lahjoittaa.

Kirkkomuseon tutkija Päivi Sturm toteaa museon olevan iloinen ikonimaalareiden näyttelystä.

– Se on ensimmäinen näyttely, mikä meillä tässä talossa pitkästä aikaa on. Vaikka aula ei ole varsinainen näyttelytila, toivon, että sitä tästä lähtien käytetään jatkuvasti näyttelyissä.

Riisan parhaillaan rakenteilla olevan oman näyttelyn nimeksi tulee Pyhyyden portailla. Se on hieman erilainen kuin museon edellinen perusnäyttely. Esineitä ei myöskään mahdu aivan yhtä paljon esille kuin ennen.

– Olemme halunneet tehdä yläkerrasta väljemmän. Sieltä on poistettu seiniä, ja senkään takia näyttelytilaan ei mahdu niin paljon esineitä kuin ennen, Sturm sanoo.

– Näyttelyssä lähdetään nyt eri lähtökohdista, alkukirkosta ja Bysantista, ja tullaan sieltä nykypäivään. Näyttelyssä kerrotaan myös ortodoksisesta arjesta. Edellisessä näyttelyssä painotettiin aika paljon sotaa ja pelastumistarinoita, ja niitä on nyt pienemmässä määrin esillä.

Näyttely aukeaa 24. huhtikuuta, kun patriarkka Bartolomeos saapuu Kuopioon vihkimään ja avaamaan Riisan.

Kodvane pyhien keral – Mies- ja naispyhät ikonitaiteessa auki Riisan aulassa (Karjalank. 1) 26.3.–19.6.