Instrumentti on työkalu - Savon Sanomat vei solistien soittimet uuteen ympäristöön

Kuopion kaupunginorkesterin äänenjohtajat toimivat tänään Sinfoniasarja III -konsertin solisteina. Koska solistit astuvat totutulta paikaltaan orkesterin eteen, Savon Sanomat halusi kuvata myös solistien soittimet erilaisissa paikoissa. Eturiviin astuvat oboisti Arto Parkkinen, käyrätorvensoittaja Seppo Parkkinen ja fagotisti Lucian Dancescu. Neljäntenä solistina toimii ja konsertin johtaa Kuopiossa ennenkin vieraillut klarinetisti ja kapellimestari Michael Collins. Nelikko esittää Kuopion Musiikkikeskuksessa kello 19 alkavassa konsertissa W.A. Mozartin Sinfonia Concertante oboelle, klarinetille, käyrätorvelle ja fagotille.

Michael Collins: ”Mozartin Sinfonia Concertantessa jokaisella soittimella on omat hetkensä valokeilassa – niin yhdessä kuin erikseenkin. Klarinetti soittaa oboen kanssa parina ylempiä teemoja, ja ehkä ne ovat vähän iloisempia kuin käyrätorven ja fagotin matalammat teemat. Klarinetti on soittimena monipuolinen läpitunkevista ylä-äänistä pehmeään ja matalaan mattoon. Soittimen sopeutumiskyky eri tilanteisiin on tehnyt siitä suotitun monien säveltäjien kohdalla.”

Seppo Parkkinen: ”Jos käyrätorvelle pitäisi ottaa vastinkappale jousien puolelta, se olisi sello. Sellon ja käyrätorven äänet sulautuvat hyvin yhteen, ja monesti soitamme samoja teemoja. Jos tarvitaan sankariteemaa tai pitää kohottaa tunnelmaa, silloin käyrätorvijoukko on tehtävään omiaan.”

Lucian Dancescu: ”Fagotissa on erikoinen ja persoonallinen soundi, joka tulee siitä, että soitin koostuu kahdesta pitkästä puuputkesta, ja toisaalta siitä, että soittimessa on paljon metallia, esimerkiksi taivutettu putki, johon rööri tulee. Fagotin sävy on sellainen, että se sopii täydentämään melkein mitä tahansa soitinta – se on jokaisen kaveri”.

Arto Parkkinen: ”Oboessa on läpitunkeva ääni. Orkesterissa puupuhaltimiin koetetaan saada yhtenäinen sointi, jolloin syntyy kuin yksi uusi instrumentti. Siitä joukosta voi irtaantua soolossa ja sitten tulla takaisin ryhmään. Mozartin Sinfonia Concertantessa oboe soittaa paljon klarinetin kanssa parina. Mukana on haastavia pätkiä, helpolla ei pääse.”

Kuopion kaupunginorkesterin Sinfoniasarja III -konsertti Kuopion Musiikkikeskuksessa 16.2. kello 19. Ohjelmassa Mozartin lisäksi Edward Elgarin Serenadi jousille e-molli ja Johannes Brahmsin Sinfonia nro 2.