Iso apuraha teatterin keksinnölle

Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto jakoi keskiviikkona vuosijuhlassaan Pieksämäellä 635 000 euroa apurahoina ja palkintoina kaikkiaan 84 saajalle.

Maakunnallinen 40 000 euron Kärkihanke-apuraha myönnettiin rantasalmelaisen Laboratorioteatteri Fennican Kulttuurikiska-projektille.

Kulttuurikiskan idea on kioskin ja liikkuvan ammattiteatterin yhdistelmä, joka kiertää neljän eteläsavolaisen kunnan taajamissa ja kylillä. Yleisölle on tarjolla räätälöityjä teatteriesityksiä ja paikallista ruokakulttuuria osana esitystä.

– Ruokaa ja teatteria voidaan yhdistää teeman kautta, tai ruokailua voi sisältyä esitykseen. Tarjoamme lähiteatteria ja lähiruokaa, kertoo Kaisla Pirkkalainen, joka miehensä Mika Juuselan kanssa johtaa Fennicaa.

Tekijät iloitsevat, että keskuksista sivussa toimiva pieni ammattiteatteri noteerattiin. Kaisla Pirkkalainen uskookin, että kulttuuria uudistava voima tulee pian maalta, sillä maaseudulla toimeen tuleminen edellyttää kekseliäisyyttä ja kykyä luoda jotain aivan uutta.

20 000 euron suuruisen Rantasalmi-palkinnon sai tänä vuonna toimitusjohtaja Mika Airaksela. Rakennusliike Reponen Oy:n johtajana hän on kehittänyt rakentamisen energiatehokkuutta ja puukerrostalorakentamista.

10 000 euron kulttuuripalkintoja jaettiin kaksi. Mikkeliläinen ilmaisutaidon lehtori Katariina Kinnunen on kunnostautunut etenkin mainetta saavuttaneen Mikkelin Poikateatterin vetäjänä. Savonlinnalainen ilmaisutaidon ohjaaja Niko Taskinen on rakentanut Savonlinnan Teatterin kanssa hoitolaitosyhteistyötä.

Kokovuotisia työskentelyapurahoja myönnettiin neljälle tieteentekijälle. Henriikka Vartiainen tutkii design-suuntautunutta pedagogiikkaa, Anne-Maria Hytönen luomualan tiedeviestintää ja Sanna-Marika Väisänen opettajaopiskelijoiden hyvinvointia. Liisa Seppänen kirjoittaa kirjaa pyhiinvaelluksesta.

Etelä-Savon rahasto tukee myös muun muassa Pieksämäen Iso-Pappilan perinnepuutarhan kunnostamista ja Pappilan pihan kesäteatteria. Yrittäjä Terho Häkkinen ja Länsmäkeläiset-työryhmä saa 10 000 euroa Pieksämäen alueen kansanperinteen keräämiseen ja esittämiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.