JVG toi lätkäräpin valtavirtaan ja vallankumouksen pukukoppeihin

Urheilun ja suomiräpin yhdistelmässä ei tänä päivänä ole mitään ihmeellistä, mutta vielä viime vuosikymmenellä kombinaatio oli monelle hiphopfundamentalistille kauhistus. Räpkaksikko JVG on sittemmin tehnyt lätkälyriikasta valtavirtaa.

Muista tämän hetken kaupallisesti menestyneimmistä suomalaisista räppäreistä, Cheekistä ja Elastisesta, JVG (Jare Brand ja Ville-Petteri Galle) erottuu edukseen omintakeisella huumorillaan ja itseironiallaan, vaikka tekeekin musiikkia ehdottoman tosissaan. Kaksikon uraa ja elämänvaiheita avataan kattavasti tänään ilmestyvässä, Laura Frimanin kirjoittamassa JVG - Etenee -teoksessa.

Kirjan mukaan ennen JVG:tä lähinnä koripallo ja amerikkalainen jalkapallo sulatettiin osaksi suomalaista hiphopkulttuuria, mutta jääkiekolla ei ollut tässä maailmassa sijaa. Brand sanoo, että sittemmin suvaitsevaisuus on nostanut päätään.

- Eikä meitäkään enää lasketa pelkäksi lätkäräpiksi, olemme päässeet siitä leimasta eroon.

JVG nousi laajan yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, kun kaksikko esitti Häissä-kappaleensa Helsingin Kauppatorilla jääkiekon MM-kultajuhlissa. Vain kahta vuotta aiemmin kaksikko oli julkaissut YouTubessa ensimmäisen yhteisen kappaleensa, lähinnä omalle kaveripiirille tarkoitetun kotikutoisen, mutta pieteetillä toteutetun Koutsi soittaa -hupailun.

Kultajuhlissa molemmat ajattelivat, että suosio ei voi kasvaa enää suuremmaksi, mutta kyseessä oli vasta uran lähtölaukaus.

Jääkiekkoilija, JVG:n ystävä ja myös Häissä-kappaleessa vieraillut Siim Liivik kertoo kirjassa, että JVG aloitti musiikillaan "pukukoppien vallankumoksen". Urheiluteemaisten räpkappaleiden myötä perinteisesti jäähallien kaiuttimista raikunut äijärock on saanut väistyä taka-alalle. Osa SM-liigan vanhemmista pelaajista ei ole toipunut tästä shokista vieläkään.

Galle myöntää, että muutos tuntuu hyvältä.

- Ensimmäinen levymme (Mustaa kultaa, 2011) kertoi aika lailla pelkästään urheilijaelämästä. Olemme puhuneet musiikissamme niistä asioista, joita ammattiurheilijat ovat ehkä eläneet koko elämänsä.

Galle pelaa jääkiekkoa itsekin säännöllisesti.

- Halleilla on ollut hurjaa huomata, kuinka nuoriso popittaa isoista mankoistaan meidän biisejämme. Kun teiniaikoinani oma valmentajani käveli käytävää pitkin koppiin, laitettiin aina se sama AC/DC soimaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.