Jaakko Kuusisto palasi alkupisteeseen eli Kuopioon

Jaakko Kuusistolla on yksi toive Kuopion viulukilpailuun osallistuville soittajille: Hän toivoo, että mahdollisimman moni nousee lavalle kuin mihin tahansa konserttiin.

– Yleensä musiikin tekemistä kahlitsee kohtuuttomasti, jos soittajan mielessä on niin sanotun täydellisen suorituksen hakeminen, Kuusisto sanoo.

– Helposti ajatellaan, että kilpailussa pienet detaljit ratkaisevat ja että virheitä pitäisi varoa. Ei se kuitenkaan niin mene. Jos on vahva, väkevä ja hyvin perusteltu esitys, se ei kaadu yksittäiseen kauneuspilkkuun.

 

Kuusisto toimii tänään alkavan Kuopion XII viulukilpailun tuomariston puheenjohtajana. Arvostelijana hän kertoo itse kiinnittävänsä huomiota moniin seikkoihin. Traditiotietoisuus on tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää on myös oma perusteltu näkemys. Näiden ohella merkittäväksi nousee soiton kokonaiskvaliteetti.

– Intonaation täytyy olla kunnossa, samoin soiton on oltava kokonaisvaltaisesti terveellä pohjalla, Kuusisto selvittää.

– Nämä ovat kuitenkin yleismaailmallisesti päteviä arvoja. En lähde sanomaan, että minulla on spesiaaliasioita, jotka ratkaisevat kilpailun kulun.

Kuusisto huomauttaa, että henkilökohtaiset näkemykset on pidettävä erossa tuomaroinnista. Tärkeää on hyväksyä itselle tärkeästä kappaleesta hyvinkin erilainen tulkinta ilman, että se ärsyttää.

Onko kilpailussa teos esittäjää varten vai esittäjä teosta varten?

– Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että esittäjän tehtävä on palvella musiikkia. Kilpailu ei tee siinä poikkeusta. On toki loputon debatin aihe, mitä tämä sitten lopulta tarkoittaa.

– Musiikin esittäminen korkealla tasolla on jännittävä kombinaatio säveltäjän palvelemisesta ja toisaalta oman näkemyksen tuomista esiin. Siinäkin on ero, tuoko esiin näkemystään vai itseään.

 

Kuopion viulukilpailun alkuerissä soittaa 27 viulistia, joista välieriin selviää 16. Orkesterin kanssa soitettavaan finaaliin pääsee kuusi parasta.

Kuusisto kannustaa tasapuolisesti kaikkia osallistujia nauttimaan tapahtumasta.

– Harvoin opiskelijat pääsevät soittamaan näin isolle ja asiantuntevalle yleisölle loistavien pianistien kanssa. Lisäksi kuusi onnekasta pääsee esiintymään orkesterin kanssa. Se on arvokasta kokemusta, Kuusisto sanoo omankin kokemuksen tuomalla varmuudella.

Kuusisto muistaa hyvin vuoden 1989 Kuopion viulukilpailun. 15-vuotias viulisti, kilpailun historian nuorin osallistuja, oli tehnyt kahden vuoden ajan määrätietoista työtä koetuksen eteen.

– Opettajallani Tuomas Haapasella oli näkemys, että siinä vaiheessa kannatti osallistua kisaan. Kyseessä oli ensimmäinen kilpailuni. Kaikki oli valtavaa, Kuusisto muistelee.

Alkuun osa kilpailuun harjoiteltavista teoksista tuntui jopa ylivoimaisilta teini-ikäisestä Kuusistosta. Parissa vuodessa kuitenkin tapahtui paljon, ja ennen kisan lähestyessä Kuusistosta tuntui, että hän selviää kappaleista.

Menestyksestä saati voitosta hän ei kuitenkaan haaveillut.

– Päämäärä oli soittaa mahdollisimman hyvin. Minulle oli jo voitto, kun pääsin finaaliin ja soittamaan orkesterin kanssa Brahmsin viulukonserttoa.

Lopulta Kuusisto teki historiaa paitsi kilpailun nuorimpana osanottajana, myös kaikkien aikojen nuorimpana voittajana. Hän jakoi ykköspaikan Pekka Kauppisen kanssa.

Kilpailun jälkeen Kuusisto huomasi siirtyneensä muusikkona ammattilaisten sarjaan, ja menestys seuraavan vuoden Sibelius-viulukilpailussa vakiinnutti asemaa eturivissä.

– Se oli hyvä startti töille ja uralle, vaikka toki olin silloin vielä alkutaipaleella.

 

Tänään alkavaan kilpailuun Kuusisto on valmistautunut huomattavasti kevyemmin kuin neljännesvuosisata sitten. Kilpailun ohjelmisto on tuttu Kuusistolle, ja eniten aikaa on kulunut lautakunnan ohjesääntöihin tutustuessa.

Omaa tehtäväänsä kahdeksanhenkisen tuomariston äänivaltaisena puheenjohtajana Kuusisto kuvailee miellyttäväksi.

– Olen aika tuore näissä tuomarointitehtävissä, sillä kokemusta minulla on vain viime kerran Sibelius-viulukilpailun tuomaristosta. Koin sen homman palkitsevaksi, ja uskon, että tästäkin tulee kiinnostava viikko. Eihän puheenjohtajan tarvitse erityisiä kommervenkkeja tehdä, jos kaikki menee hyvin.

Kuopiossa on aikaisemminkin luotettu Kuusiston sukuun, sillä vuosina 2005 ja 2010 viulukilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi Jaakko Kuusiston isä Ilkka Kuusisto. Jaakko Kuusisto nauraa ajatukselle, että hän olisi perinyt isänsä paikan.

– Eiköhän kilpailutoimikunta ole käyttänyt harkintaa tuomaristoa kysyessään, mutta asetelma on kyllä hauska. Tästä on isänkin kanssa puhuttu, mutta ei hän neuvoja antanut.

 

Kuopion XII viulukilpailun alkuerät käydään Kuopion musiikkikeskuksessa 4.–6. tammikuuta, välierät 8.–9. ja finaali 10.–11. päivä.