Jaakko Kuusisto tekee Finlandia-palkitusta romaanista oopperan

Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkitun Jää-romaanin pohjalta tehdään ooppera. Tammikuussa 2019 Suomen Kansallisoopperassa ensi-iltansa saavan oopperan säveltää Jaakko Kuusisto. Suomenkielisen libreton on kirjoittanut Juhani Koivisto ja teoksen ohjaa Anna Kelo.

Romaanista on aiemminkin haluttu tehdä näyttämösovituksia, mutta Lundberg antoi luvan toteutukseen vasta Kansallisoopperalle, kerrotaan tiedotteessa.

Jaakko Kuusisto on asunut ja säveltänyt ulkosaaristossa lähellä Jään tapahtumapaikkoja ja tuntee saariston olosuhteet. Kuusisto kertookin Kansallisoopperan tiedotteessa, että tehtävä on mieluisin, mitä hän voi itselleen säveltäjänä kuvitella.

– Tärkeimpänä pidän sitä, että musiikin on pystyttävä luomaan kokonaistunnelma, joka kuvaa meren ja jään kauneutta, armottomuutta ja pienen ihmisen suhdetta häntä ympäröiviin voimiin.

Jää sai Finlandia-palkinnon vuonna 2012, jolloin se ilmestyi sekä ruotsiksi että suomeksi. Romaania on tähän mennessä myyty Suomessa sekä ruotsin- että suomenkielisenä yhteensä lähes 150 000 kappaletta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.