James Bond -tähti sir Roger Moore on kuollut

Brittinäyttelijä Roger Moore on kuollut 89 vuoden ikäisenä, kertoo hänen perheensä Twitterissä. Omaisten mukaan Moore kuoli tänään Sveitsissä sairastettuaan pitkään syöpää.

Moore tunnettiin parhaiten James Bond -elokuvien Britannian salaisen palvelun agenttina 007.

Vuonna 1927 Lontoon liepeillä syntynyt Moore aloitti näyttelijäntyönsä jo 1940-luvulla. Kuuluisuuteen hän nousi 1960-luvulla tähdittämällä Simon Templarina brittiläistä Pyhimys-televisiosarjaa.

Moore esitti pääosaa kaikkiaan seitsemässä Bond-filmatisoinnissa eli useammassa kuin mukaan muu roolin esittäjä tähän mennessä.

Moore on kertonut, että hänelle ehdotettiin kirjailija Ian Flemingin luomaa agenttiroolia jo 1967. Lopulta Mooren ensimmäinen Bond-elokuva, Elä ja anna toisten kuolla, toteutui kuitenkin vasta 1973. Moore oli tuolloin jo 45-vuotias, eli pari vuotta vanhempi kuin "edeltäjänsä" Sean Connery.

Eläkkeelle Bondeista liki kuusikymppisenä 

Muita Mooren Bond-elokuvia olivat muun muassa Kuuraketti sekä 007 ja kultainen ase. Viimeisen kerran hän tilasi martininsa "ravistettuna, ei sekoitettuna" 57-vuotiaana vuonna 1985 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa 007 ja kuoleman katse.

– Valitettavasti minun piti jäädä eläkkeelle. Tytöt olivat koko ajan nuorempia ja minusta oli vain tulossa liian vanha, Moore muisteli 80-vuotispäivänsä alla.

Bond-roolistaan Moore vitsaili, ettei ole hääppöinen näyttelijä eikä varsinaan kylmähermoinen tappaja.

Näyttelijänuransa ohella Moore toimi myös YK:n lastenjärjestön Unicefin hyväntahdonlähettiläänä. Tämän toimensa ansioista hänet myös aateloitiin vuonna 2003.

Moore haudataan oman toiveensa mukaisesti yksityisessä seremoniassa Monacossa, hänen lapsensa kertovat Twitterissä.

Moore oli naimisissa neljä kertaa ja hänellä on kaksi poikaa sekä tytär. Viimeisen avioliittonsa hän solmi vuonna 2002 ruotsalaisen Kristina Tholstrupin kanssa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.