Johanna Rusanen-Kartano ehdolla vuoden naissolistiksi Aino-gaalassa

Kuopiolaislähtöinen sopraano Johanna Rusanen-Kartano on ehdolla vuoden naissolistiksi sunnuntaina pidettävässä Aino-gaalassa.

Kyseessä on Suomen ensimmäinen ooppera-alan palkintogaala, ja siinä palkitaan yleisöäänestyksen ja ammattilaisraatien perusteella vuoden kiinnostavimmat ja ansioituneimmat oopperan tekijät ja tuotannot.

Vuoden vaihteessa päättyneeseen yleisöäänestykseen annettiin yhteensä lähes 2 500 ääntä.

Rusanen-Kartanon lisäksi ehdolla vuoden naissolistiksi ovat Helena Juntunen, Essi Luttinen, Camilla Nylund ja Tuuli Takala.

Vuoden miessolisteiksi ovat ehdolla Tommi Hakala, Mika Kares, Jussi Myllys, Jaakko Ryhänen, Tuomas Katajala ja Waltteri Torikka.

Viisi eniten ääniä saaneet ehdokkaat vuoden oopperaksi ovat Limingassa kantaesitetty Jukka Linkolan säveltämä Abrahamin pidot, Maarianhaminassa esitetty W.A . Mozartin musiikkiin kirjoitettu uusi ooppera Figaro 1917, Ilmajoen Musiikkijuhlilla kantaesitetty Tuomas Kantelisen säveltämä Mannerheim-ooppera, Rehupiiklesin entisen johtohahmon Joose Tammelinin säveltämä ja Jalasjärvellä kantaesitetty suurmusikaali Satu Sammosta sekä Hämeenkyrössä kantaesityksensä saanut Seppo Pohjolan säveltämä Sillanpää-ooppera.

Vuoden kantaesitykseksi on ehdolla 15 eri oopperaa, ja joukossa on myös Luterilaisen Kulttuurin Säätiön yhdessä Suomalaisen Kamarioopperan kanssa tuottama Rakkauden ateria -kirkko-ooppera, jonka sävelsi Matti Heininen.

Kategorioiden voittajat julkistetaan Helsingissä Aleksanterin teatterissa 14.1. järjestettävässä gaalassa. Gaalan järjestävät yhteistyössä Opera BOX sekä klassisen musiikin laulajien kilta Klasarilaulajat.

– Oopperavuosi 2017 on ollut ainutlaatuinen kansainvälisestikin. Itsenäisyyden juhlavuosi on innostanut tekemään hyvin erilaisia oopperatuotantoja, kantaesityksiä, hienoja vanhoja löytöjä ja merkittäviä uusia ohjauksia. Olemme iloisia sekä esitysten suuresta määrästä, laadusta ja yleisömääristä. Tämä vuosi jää suomalaisen kulttuurin historiaan alueellisesti kattavana ja monipuolisena. Suomalaiset ovat varsinaista oopperakansaa, oopperaa ei tehdä ainoastaan pääkaupungissa vaan lähes joka niemessä ja notkelmassa, toteaa Opera BOXin johtaja Ville Salonen tiedotteessa.

Katso kaikki kategoriat ja ehdokkaat täältä.