Jorma Uotinen jatkaa Kuopio Tanssii ja Soissa vuoteen 2019 asti - juhlavuoden toive liittyy Valkeisenlampeen

Vuodesta 2002 Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteellisena johtajana toiminut Jorma Uotinen kertoo jatkavansa tehtävässään vuoteen 2019 saakka. Tuolloin tanssifestivaali viettää 50-vuotisjuhlaansa.

– Sinne saakka asiasta on jo sovittu. Sen jälkeen olisi hyvä, että tulisi uusi sukupolvi, joka ottaisi homman haltuun, Uotinen sanoo.

Uotinen ja festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen eivät halua paljastaa liikaa kolmen vuoden päähän sijoittuvista suunnitelmistaan. Uotisella on kuitenkin yksi visio, jonka hän haluaa jakaa: Valkeisenlammen päälle sijoittuva pysyvä lava.

– Kun aloitin Kuopiossa, festivaalia varten lammen päälle rakennettiin tilapäinen lava. Muistan hyvin, kuinka esityspäivänä olikin alle kymmenen astetta lämmintä, ja ihmiset hakivat autoistaan lisää vilttejä, jotta tarkenivat. Kysyin vähäpukeisilta tanssijoilta puoliajalla, että keskeytetäänkö. Kaikki halusivat tanssia loppuun, Uotinen muistelee.

– Pysyvä lava veden päällä ja sille katettu katsomo. Se olisi ainutlaatuinen paikka, ja samalla kaupunkiin jäisi myös merkki siitä, että olen ollut täällä, Uotinen nauraa.

Tänään päättyvään Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaliin Uotinen on tyytyväinen. Esitykset täyttivät taiteelliset ja taloudelliset odotukset.

– Monena vuotena on ollut joku teos, joka ei ole toiminut, mutta nyt kaikki teokset täyttivät toiveeni. Myös yleinen palaute on ollut hyvin positiivista, Uotinen sanoo.

Kaikkiaan myynnissä oli reilut 10 000 paikkaa. Pääesityksissä saavutettiin 80 prosentin käyttöaste.

– Pääsimme esitysten lisäksi myös kursseissa budjetoituun, eli noin 600–700 kävijään, Pitkänen sanoo.

– Myös ilmaisohjelmilla on selvästi oma fanijoukkonsa.

Festivaalilla oli tänä vuonna aikaisempaa enemmän seminaaritarjontaa. Pitkäsen mukaan tarjontaa tullaan lisäämään myös ensi vuonna.

Ensi vuoden ohjelmaneuvottelut ovat jo käynnissä, ja Uotisen mukaan keskusteluja on käyty muun muassa tänä vuonna loukkaantumisen vuoksi tulonsa peruuttaneen flamencotähti Israel Galvánin kanssa sekä gaalassa nähdyn kiinalaiskoreografi Xie Xinin kanssa.

Ensi vuonna festivaali järjestetään 14.–20.6.2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.