Jorma Uotinen kesän tanssitähdestä: "Häntä voi kutsua näyttämöpedoksi"

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali tarjoaa tulevana kesänä monipuolisen kattauksen muun muassa eurooppalaista, afrikkalaista, israelilaista ja kiinalaista tanssitaidetta. Mukana on niin aiemmilta vuosilta tuttuja esiintyjiä kuin uusia tuttavuuksiakin

Muutama vuosi sitten Joutsenlampi-versiollaan savolaisyleisön hurmannut eteläafrikkalainen Dada Masilo tuo festivaaliviikolle uuden toukokuussa kantaesityksensä saavan Gisellen. Viime kesänä Kuopiossa esiintyneen kiinalaiskoreografi Xie Xinin omalle tanssiryhmälle luoma from IN nähdään festivaalilla Euroopan ensi-iltaesityksenä.

– Miellyin kovasti Xie Xinin koreografiaan viime vuoden gaalassa. Näen hänen tyylissään piirteitä, joita ei välttämättä löydy eurooppalaisesta nykytanssista. Xie Xinin äärimmäisessä herkkyydessä ja hienovaraisuudessa on jotain samalla tavalla ainutlaatuista kuin japanilaisessa Sankai Jukussa, festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen kertoo tiedotteessa.

Festivaalin pääohjelmaan kuuluvat myös hollantilainen nykytanssiryhmä NDT2, joka tarjoaa neljän teoksen illan. Suomen-ensivierailunsa tekevät israelilainen Vertigo Dance Company ja tšekkiläinen VerTeDance.

VerTeDancen Correction-teoksessa kaikki tapahtuu yhdessä paikassa, tanssijoiden jalat lattiaan naulittuina. Teos uhmaa painovoimaa ja ihmiskehon notkeutta ollen samalla herkkä ja hauska.

– Ryhmä tekee parhaillaan kansainvälistä läpimurtoaan. Me haluamme tuoda heidät Suomeen jo tässä vaiheessa, Uotinen sanoo tiedotteessa.

Vertigo Dance Companyn Yama-koreografiassa puolestaan kiinnitetään huomiota pieniin yksityiskohtiin ja äärimmäisen tarkkaan liikkeeseen.

Yksi kesän ennakoitu kohokohta on moneen otteeseen palkittu flamencotaituri Israel Galván, jonka tuloa odotettiin jo viime kesänä. Nyt tähti saadaan vihdoin festivaalille Suomessa ensikertaa nähtävällä FLA.CO.MEN-teoksella.

– Galvánia voi kutsua ranskalaisittain monstre sacréksi, näyttämöpedoksi, jonka karisma ja läsnäolo ovat niin vahvoja, että ne tärisyttävät koko taloa, Uotinen kuvailee tiedotteessa.

Avajaispäivänä Musiikkikeskuksen päälavalla nähdään tulevaisuuden tanssitähtiä, kun Suomen Kansallisbaletin oppilaitos avaa pääohjelman.

– Erilaisten esiintymismahdollisuuksien luominen nuorille on festivaalin velvollisuus, Uotinen sanoo.

Festivaalin ohjelmassa jatkavat myös esityksiä kokoavat gaalaillat, samoin nuorten tanssijoiden Tanssioppilaitokset on Stage -katselmus nähdään jälleen. Ohjelmassa nähdään myös kotimainen kantaesitysteos Hanna Brotherukselta.

48. Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin kurssiohjelma julkaistaan 15. helmikuuta ja oheisohjelma huhti–toukokuussa.

– Tämä taitaa olla yksi kovatasoisimmista ohjelmista, joita olemme olleet tuottamassa Kuopio Tanssii ja Soilla, Uotinen ja toiminnanjohtaja Anna Pitkänen iloitsevat.