Joroisten juhlien ääni kantaa Eurooppaan

– Veikkaan, että koko musiikkijuhlien historiassa ei ole esiintynyt näin nimekkäitä esiintyjiä samaan aikaan. Tämä on myös heidän ensimmäinen yhteinen konserttinsa, ja se vielä menee radiointiin, iloitsee Joroisten musiikkipäivien taiteellinen johtaja Mia Huhta.

Sunnuntaina lupaavasti 530 kuulijalla alkaneet Joroisten 38. musiikkipäivät huipentuvat ensi sunnuntaina päätöskonserttiin, joka vie pienen kamarimusiikkifestivaalin suuremman yleisön kuultavaksi kuin koskaan.

Sopraano Camilla Nylund ja lukuisia tunnettuja laulajia säestänyt itävaltalaispianisti Helmut Deutsch lennähtävät viikonloppuna pikaisesti Amsterdamista Savoon ja Juvan kirkon Sibelius-juhlakonserttiin. Yleisradio taltioi konsertin ja se kuullaan Euroopan yleisradioyhtiöiden EBU-levityksenä Saksan Baijerissa, Espanjassa ja ilmeisesti myös ainakin Puolassa, Tsekin tasavallassa ja Berliinin alueella.

– Kun meitä kaksi vuotta sitten pyydettiin tähän, soitin Camillalle ja pyysin, että hän varaa tämän päivän. Sitten lähdettiin etsimään musiikkiyhdistyksen hallitukselta luottamusta ekstrabudjetille. Taiteilijatkin tulivat selvästi vastaan, normitaksassaolisi voinut olla nolla lisää, Mia Huhta kertoo.

Ylimääräinen panos tuo pienelle festivaalille lisää huomiota, jonka toivotaan tuottavan hyvää Joroisiin myös tulevina kesinä.

Ilman henkilökohtaisia suhteita ja artistien "hyvä veli"-verkostoa Joroisten kaltainen tapahtuma ei synny, taiteelliset johtajat Mia Huhta ja Teppo Ali-Mattila myöntävät. Viulisti Minna Pensola on samaa mieltä.

– Katsotaan, keitä muita on ja millaisia ideoita johdolla on. Myös paikalla on paljon merkitystä. Olin täällä 15 vuotta sitten Jan Söderblomin kaudella ja Joroisista on paljon hyviä muistoja.

Henkilökohtaiset suhteet toivat Joroisiin myös brittiläisen jousitrion Tim Crawfordin, Tim Posnerin ja Timothy Ridoutin. Crawfordin isä John Crawford on Teppo Ali-Mattilan ystävä ja entinen opettaja, ja parikymppinen Tim tuttu jo vauvasta.

– Itse asiassa vanhempani kannustivat johonkin muuhun ammattiin. Varmaan halusivat jonkun hoitavan eläkkeensä, Tim Crawford sanoo.

Crawfordin viulu on napolilaisen Ferdinand Gaglianon noin vuonna 1770 rakentama.

Viikkoon kuuluu myös muun muassa Dallapé-konsertti ja tanssit lauantaina lentoasemalla. Perjantaina yhdistetään kirjallisuutta ja musiikkia kirjailija Sirpa Kähkösen ja kamariorkesterin voimin.

Keskiviikkoiseen Joroisten kirkon Sibelius-konserttiin Teppo Ali-Mattila on tehnyt myös uuden sovituksen virrestä Soi kunniaksi Luojan. Yleisö pääsee osallistumaan laulamalla.

– Viime vuonna kirkossa esitetty Totuuden henki näytti koskettavan monia. Halusimme tehdä nyt jotain samanlaista, mutta vähän erilaista, Ali-Mattila sanoo.

Uusimmat

Kulttuuri

Dresden Frankfurt Dance Company tarjosi viikon päätteeksi upeaa tanssijoiden virtuositeettia

Tanssiarvio: Tero Saarisen Third Practice tarjosi sielua hivelevää musiikkia ja intensiivistä tanssia

Tampereella esillä laaja kattaus Andy Warholin julisteita

Kauan odotettu Tove Jansson -elokuva tuo valkokankaalle taitelijan seksuaalisuuden ja kolmiodraaman – "Kerromme sen oikean tarinan, jossa on lesboseksiäkin"

Poikien tanssileiri keräsi suuren osallistujamäärän tänä vuonna – Leiriläiset hakevat Kuopiosta tanssin voimaa ja kavereita

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla esiintyneelle Tuure Boeliukselle tanssiminen on ollut nuorena pakopaikka – "Minua kiusattiin lapsena Porissa aika paljon"

Arvio: Au Revoir Jorma U. -gaala oli ilta täynnä ainutlaatuisia esityksiä

Sodankylän elokuvajuhlat teki uuden yleisöennätyksen – festivaaleilla 31  000 kävijää

"Ajattelin, että Eemilistä pitäisi tehdä oma kirja, koska aineisto oli paljon", pohti Minna Kettunen lähes 20 vuotta sitten – nyt Eemil Halosen elämä ja teot on julki

Koreografi Jacopo Godani ei halua päästää tanssijoitaan helpolla: "Jokaisen luunkin täytyy ilmaista jotakin"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.