"Jotta voisi kyseenalaistaa vanhan, täytyy tuntea historia kunnolla", sanoo taiteilija Leonardo da Vilhu

Leonardo da Vilhulla, alias Risto Vilhusella, on melkoinen ansioluettelo. Omien sanojensa mukaan häneltä on peruutettu valtion taiteilija-apuraha ja annettu porttikielto Taidemaalariliiton kokouksiin. Ketään siis tuskin järkyttää tieto, että Vilhu on saanut takavuosina potkut myös Kuopion kuvataiteilijoiden yhdistyksestä Ars Liberasta.

Omintakeinen taiteilija ja keräilijä vahvistaa asian, mutta vain myhäilee erottamisen syytä kysyttäessä.

– Ehdin minä olla siellä kymmenen vuotta. Liityin muistaakseni 1962.

Torstaina Alahovin viinitilan maisemissa Vilhun ja hänet erottaneen yhdistyksen tiet kohtasivat kesänäyttelyn avajaisten merkeissä. Ars Libera tarjoaa pihapiirissä veistoksia ja installaatioita kuudelta tekijältä. Vilhulta on esillä viinituvassa pop-taidetta.

Vilhun näyttelyn avajaispuheen pitänyt piispa Arseni ehdotti taiteilijan rehabilitointia ja kunniajäseneksi nimittämistä. Näin pitkälle ei illan aikana edetty, vaikka Ars Liberan puheenjohtaja Timo Kokko kuvailikin Vilhun potkuja taputuksien arvoiseksi saavutukseksi.

Ars Liberan ja Alahovin yhteistyön pohja luotiin viime syksynä, kun puheenjohtaja Kokko vieraili viinitilalla Taina ja Risto Hallmanin luona. Sekä Kokko että toimitusjohtaja Risto Hallman toivovat, että veistospuisto ei jää yhden kesän ihmeeksi.

– Olisihan täällä tilaa aika paljon isommallekin näyttelylle, toteaa Hallman enteellisesti.

Kokon teos kesänäyttelyssä on veistos nimeltä Runo. Alahovia varten syntynyt mystinen hahmo on löytänyt paikkansa lähteen ääreltä. Rytmin tälle runolle antavat märkään betoniin kastetun kankaan poimut.

Kuvanveistäjä Antti Immonen kertoo tekevänsä juuri nyt tiiviisti töitä myöhemmin kesällä Iisalmessa ja syksyllä Helsingissä avautuvia näyttelyitä varten. Alahovin tilalla häneltä esillä on kolme aiempien vuosien teräsveistosta.

Kaisa Törmäsen ympäristöteos Merkkaus on kummunnut hänen huolestaan avohakkuiden suhteen. Nähdäänkö puut yksilöinä vai pelkkänä hyödyntämisen kohteena?

Sinikka Kosonen toivoo tuulista kesää, sillä äänet ovat usein tärkeässä osassa hänen installaatioissaan. Kaulimia kasvava puu nähtiin myös Kuopion satamapuistossa toissa kesänä.

Jouni Airaksisen suuri katseenvangitsija Baby (2004) on ollut esillä useassakin paikassa. Viimeksi se nähtiin vuonna 2014 Purnussa.

– Teoksen alkusysäyksenä minulle on ollut ihmisenä olemisen ihmettely, Airaksinen kertoo.

Katri Suonion installaatio Naisten sauna sai alkukipinänsä viime kesän Sauna, kuokka ja pottu -ympäristöteoksen tiimoilta. Nyt saunan rauhoittava äänimaisema ja saunakahvipannu viitoittavat tien portin alta metsään.

Sisällä viinituvassa esillä on Leonardo da Vilhun tuoretta tuotantoa Post Pop-teemalla. Samoja teoksia oli viime kesänä hänen kotonaan Vantaan Sotungissa.

Nuoruudessaan pop-taiteen eturivissä kulkenut Vilhu on nyt tiiviisti Andy Warholin jalanjäljillä. Teoksensa hän on tehnyt vanerille spray-maalilla ja voimapaperista käsin leikatuilla sapluunoilla – tuttua työtä entiselle kylttimaalarille.

Kasvoina vierailevat muiden muassa Marilyn Monroe, Mona Lisa ja television uutistenlukija Marjukka Havumäki.

– Ja minä sentään inhosin Marilyniä ja Elvistä 60-luvulla, Vilhu päivittelee.

Inspiraationsa nuori Vilhunen sai tuohon aikaan muun muassa Sofokleesta, Kantista, G.H. von Wrightistä ja Camus´sta.

– Yritin olla hirveän viisas, enkä ymmärtänyt niistä mitään. En ymmärrä vieläkään. Nyt luen valistusajan filosofeja.

Nykypäivässä Vilhu näkee paljon samaa kuin 60-luvussa.

– Pahoin pelkään, että seuraavaksi on vuorossa taas rokokoo. Makeaa paskaa, hän sivaltaa.

Toinen vaihtoehto on se, että mitään uutta ei tule.

– Jotta voisi kyseenalaistaa vanhan, täytyy tuntea historia kunnolla. Nykyään historiaa ei tunneta, ja siksi kaikki vain apinoivat eivätkä ole kapinallisia.

Mutta on Kuopion omalla profeetalla toivonkin sanoja lausuttavanaan.

– Vielä tulee ihmisiä, jotka uskovat klassismiin. Klassismin kautta on aina tullut uusi tulevaisuus.

Ars Liberan kesänäyttely Alahovin viinitilan ympäristössä (Alahovintie 236, Kuopio) elokuun loppuun saakka. Viinituvassa esillä Leonardo da Vilhun teoksia teemalla Post Pop.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Ad Astra on Hollywood-tuotannoksi harvinaisen vakava tieteiskuvitelma – Brad Pitt esittää astronauttia, joka etsii isäänsä planeetan takaa

Sarjakuva-arvio: Janne Torisevan Valas on kymmenvuotisen työn tulos, jolle toivoisi laajempaakin kansainvälistä menestystä

Monien kriitikoiden lyttäämä Kari Tapion elämäkerta houkutteli yleisöä elokuvateattereihin – "Kiitos tästä kuuluu katsojille, jotka päättävät lopulta elokuvan arvon"

Ruotsalaisohjaaja Roy Andersson työsti uutta surueepostaan viisi vuotta

The Cars -yhtyeen solisti Ric Ocasek on kuollut

Konserttiarvio: Juice Originals on mainio tribuutti

Arvio: Cabaret on paitsi hurmaava musikaali myös hyytävällä tavalla ajankohtainen

Asko Sahlberg -palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa

Anti-festivaalin live art -palkinto Dana Michelille

”Tajusin myös metsän arvon uudella tavalla”

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.