Juhani Karilan Gorilla viljelee absurdia huumoria

Esikoiskirjailija Juhani Karilan Gorilla-novellikokoelmaa (Otava, 2013) voi luonnehtia alkuvuoden kirjalliseksi tapaukseksi. Tänään ilmestyvä teos pitää sisällään absurdia huumoria ja villejä assosisaatioita, eikä se päästä lukijaa helpolla.

Toimittajan töitä jo usean vuoden ajan tehneen Karilan kirjallinen nousukiito alkoi vuonna 2010, jolloin hän voitti J. H. Erkon kirjoituskilpailun. Karila lähetti kilpailuun kaksi novellia, joista molemmat päätyivät hieman muokattuina myös Gorillaan.

- Olin aina ajatellut, että romaanihan sen pitää olla, mutta kun pärjäsin novelleilla, päätin että tehdäänpä sitten novelleja, Karila kertoo.

Gorillassa seikkailee posketon hahmokavalkadi, johon kuuluvat esimerkiksi murhaava kana, autoaan koristeleva Jumala ja Sokrates-niminen henkilö, joka kouluttaa rumia ihmisiä Utsjoella. Karila sanoo, ettei kuitenkaan halunnut "keksimällä keksiä outoja juttuja".

- Teksti lähti enemmän siitä, mistä itse saan kicksejä. Kummallisimmat Gorillan jutut - ne, joita itsekin pidän outoina ja hyvinä - ovat syntyneet monia eri kuvia tai tilanteita yhdistelemällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.