Käsikirjoittaja kävi Thaimaassa haastattelemassa Curre Lindströmiä

Käsikirjoittaja Tatiana Elfin mukaan 95 on ennen muuta elokuva rohkeudesta. Teema on keskeinen niin kiekkoleijonia kuvattaessa kuin lätkäfaneista kertovissa reunatarinoissakin.

Rohkeus oli Elfin mukaan avainelementti myös kultavalmentaja Curre Lindströmin valmennusfilosofiassa.

– Suomihan oli ollut ennen vuotta 1995 jo monta kertaa lähellä mestaruutta, mutta aina hävittiin ratkaisevassa pelissä. Suomelta puuttui rohkeus mennä vielä askel pitemmälle, Elf muistuttaa.

– Koko Suomea vaivasi tuolloin sellainen ajattelu, että ei meistä kuitenkaan ole mihinkään. Curre toi joukkueeseen ja joukkue toi voitollaan Suomeen uskon siihen, että me voimme voittaa, että meistä on johonkin.

Elf on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Juha Karvasen ja Joona Tenan kanssa. Käsikirjoitusta varten tehtiin perusteellista taustatyötä – Elf kävi esimerkiksi haastattelemassa Lindströmiä Thaimaassa, missä eläköitynyt kiekkovalmentaja nykyisin asuu.

Itse finaaliottelua 95-elokuva kuvaa vain lyhyesti. Elokuvan dramaturginen rakenne on Elfin mukaan erilainen kuin vaikkapa Yhdysvaltain vuoden 1980 jääkiekon olympiakullasta kertovassa elokuvassa Miracle – unelma voitosta, jossa Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välistä ottelua kuvataan seikkaperäisesti.

Pääpaino on valmistautumisessa otteluun ja tavallisia suomalaisia kuvaavissa reunatarinoissa.

– Kaikkihan tietävät, miten siinä matsissa kävi. Sehän on nähtävissä YouTubessa tänäänkin.

Lätkäleffan näyttelijänvalinta veti paikalle satoja toiveikkaita: "Se oli henkisesti niin valtava asia"