Käytetty levy maksoi kympin, kansista löytyi kymmenien tuhansien arvoinen harvinaisuus

Tämän viikon keskiviikkona Liverpoolissa avatussa The Beatles Story -näyttelyssä on esillä kirje, jonka John Lennon lähetti kuningatar Elisabet II:lle vuonna 1969.

Kirjeessä Lennon kertoo luopuvansa saamansa brittiläisen imperiumin ritarikunnan jäsenyydestä ja palauttavansa ritarikunnan mitalin. Hän perustelee päätöstään muun muassa Britannian osallistumisella Nigerian ja siitä irtautuneen Biafran väliseen selkkaukseen sekä tuella, jota maa antoi Yhdysvalloille Vietnamin sodassa.

Lennon ja muut The Beatlesin jäsenet saivat brittiläisen imperiumin ritarikunnan arvonimet vuonna 1965.

Kirje löytyi tänä vuonna käytetyn levyn kansien välistä. Levyn ostanut mies oli maksanut levystä 10 puntaa eli vajaat 12 euroa. Kirjeen arvoksi on arvioitu yli 71000 euroa.

Musiikkiaiheisten muistoesineiden asiantuntija Darren Julien arvelee CNN:n nettisivuilla, että kirjeestä on myös toinen versio, sellainen, jonka Lennon lähetti kuningattarelle.

- Luulen, että John Lennon ei lähettänyt tätä kirjettä, koska siinä on mustetahroja, hän arvelee.

- Jos kirjoitat kuningattarelle, haluat, että kirje näyttää täydelliseltä. Et halua, että muste on suttaantunut. Oletettavasti hän kirjoitti kirjeestä toisen version, jonka hän lähetti kuningattarelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.