Kaarina Kaikkoselle valtakunnallinen prosenttikulttuuripalkinto

Kankaan prosenttikulttuuripalkinnon saa tänä vuonna iisalmelaislähtöinen kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen. Jyväskylän kaupungin myöntämällä palkinnolla halutaan lisätä tietoisuutta taiteen, tapahtumien ja rakentamisen yhteistyöstä sekä korostaa taiteen ja kulttuurin merkitystä rakennetun ympäristön suunnittelussa.

Tällä kertaa teemana oli osallisuuden ja yhteisöllisyyden edistäminen prosenttiperiaatteella rahoitetussa toiminnassa. Palkinnon arvo on 5 000 euroa.

Kaarina Kaikkonen on toteuttanut uransa aikana useita julkisia teoksia, jotka on rahoitettu prosenttiperiaatteella. Osallistaminen ja osallisuuden muodot näkyvät Kaikkosen tuotannossa eri tavoin, muun muassa yleisöltä ja yhteisöiltä kerätyissä teosmateriaaleissa ja niiden käytössä.

Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan periaatteellista päätöstä käyttää osa rakennushankkeen määrärahasta taiteeseen.

Voittajan valinnut palkintojury korosti perusteluissaan Kaikkosen edelläkävijän asemaa ja pitkäjänteistä työskentelyä. Hän on uudistanut kaupunkitilaa taiteellaan ja ihmiset ovat ottaneet hänen teoksensa omakseen.

– Kaarina Kaikkonen on rohkea, iloa tuova ja yhteisöllisyyttä edistävä taiteilija. Hän on toteuttanut yli 30 vuotta yhteisöllisiä ja julkisia taideteoksia sekä projekteja eri maissa, ja olemme iloisia voidessamme huomioida hänen työnsä Jyväskylän myöntämällä palkinnolla”, kertoo kuusihenkisen juryn puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Päätöksen palkinnon saajasta teki kuusihenkinen jury, jonka muodostivat opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Petra Havu, KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen, Helsinki Urban Art -yhdistyksen kaupunkiaktivisti ja tuottaja Jaakko Blomberg sekä Jyväskylän kaupungin edustajat kaupunginjohtaja Timo Koivisto, kulttuuripäällikön viransijainen Marita Kajander ja kaupunginarkkitehti Leila Strömberg.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.