Kirjailija Sirpa Kähkönen: "Sananvapauteen ei pidä tuijottaa silmiään sokeaksi, eikä sillä pidä lyödä ketään päähän"

Sananvapaus ei ole tavoite eikä päämäärä, vaan se on väline tärkeiden asioiden esille tuomiseksi, linjaa Suomen PEN:in puheenjohtaja ja kirjailija Sirpa Kähkönen.

– Sananvapauteen ei pidä tuijottaa silmiään sokeaksi, eikä sillä pidä lyödä ketään päähän, vaan sitä täytyy käyttää siten, että pääsemme yhteiskunnassa eteenpäin, Kähkönen toteaa.

– Sana on myös ase, ja heikkoa vastaan sitä ei pidä käyttää. Voimansa täytyy tiedostaa.

PEN järjesti lauantaina Kuopiossa sananvapausseminaarin osana Kirjakantin ohjelmaa. Paneelissa olivat mukana ohjaaja Masoud Batran, SPR:n Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Kaisu Haataja, Yle Savon toimittaja Pekka Niiranen, Savon Sanomien toimituspäällikkö Riitta Raatikainen, Kuopion evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö Minna Siikaniva ja Pohjois-Savon opiston rehtori Ensio Vatanen.

Turvapaikanhakijoiden ympärillä käytävä keskustelu on nostanut suomalaisen sananvapauden tapetille. Sekä Kaisu Haataja että Minna Siikaniva ovat työnsä puolesta olleet mukana kantaväestölle pakolaiskeskusten perustamisen yhteydessä järjestettävissä tiedotustilaisuuksissa. Haataja sanoo miettineensä niissä, missä vapauden raja menee.

– Sananvapaus on hyvin kaksijakoinen asia minun ajatuksissani. Olen ylpeä siitä, että meillä on sanavapaus, mutta se tuo toisaalta haasteen siitä, missä menee vastuu kantaa sananvapautensa, koska se myös satuttaa. Vastuu siitä, millainen Suomi on vuonna 2020, on meillä kaikilla, Haataja toteaa.

– Luulen, että me kaikki aika hyvin ymmärrämme rajat, mikä on mielipiteen ilmaisua ja tunteiden purkamista, mutta väkivallalla uhkailu on aivan selvää vihapuhetta ja sitä ei tule sallia eikä hyväksyä, Siikaniva sanoo.

Turvapaikanhakijoiden ja Karjalan evakoiden yhtymäkohdista tutkija Heli Kanasta hiljattain haastatellut Pekka Niiranen kertoo, että toimituksessa häntä varoitettiin siitä, että hän kaivaa juttuaiheella verta nenästään.

– Suomessa toimittajan on lainausmerkeissä vaarallista tehdä juttuja turvapaikanhakijoista. Täytyy varautua siihen, että palautetta tulee ja se palaute ei ole mitenkään myönteistä, Niiranen sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että toimittajalle mikään ei saa olla pyhää.

– Asiat eivät parane siitä, että niitä pimitetään tai piilotetaan.

Rehtorina Vatanen korostaa, että koulutuksella on iso vastuu ihmisten medialukutaidon ja kriittisyyden lisäämisessä.

– Osa ihmisistä ottaa kaiken tietonsa tunnepuheesta, vihapuheesta, huhuista. Se keino, millä voimme vastata siihen, että ihmiset eivät uskoisi ihan kaikkea, on koulutus.

Kähkönen huomauttaa, että lähtökohtaisesti ilmaisunvapauteen liittyvät kysymykset ovat monimutkaisia.

Hän tunnustaa, että esimerkiksi ranskalaisen satiirilehden Charlie Hebdon tapa käsitellä asioita on hänelle henkilökohtaisesti vaikea. Toisaalta Kähkönen jatkaa, että taiteilijoilla täytyy olla ilmaisunvapaus, ja järkevät yhteiskunnat käyvät jatkuvasti keskustelua sen rajoista ilman aseita.

– Jos taide ei kyseenalaista, kokeile rajoja ja herätä keskustelua siitä, mikä on sopivaa ja mikä on oikein, mikä sen sitten tekisi, myös Raatikainen kysyy.

– Ajattelen itse niin, että ei ole asioita, joista ei voisi puhua, mutta on väliä sillä, kuinka puhutaan. Sanankäytön taito on vapauden ja vastuun yhdistelmä. Kaikkea pitää voida käsitellä, koska kaikkea pitää uskaltaa myös ajatella.

PEN – Kirjailijoiden sananvapausyhdistys

Perustettu vuonna 1921. Nimi tuli alun perin sanoista Poets, Essayists, Novelists.

Kansainvälinen järjestö, joka toimii yli sadassa maassa.

Tekee esimerkiksi aloitteita ja kannanottoja, harjoittaa tiedotus- ja julkaisutoimintaa, järjestää keskustelu- ja kulttuuritilaisuuksia sekä tukee vainottuja kirjailijoita ja toimittajia.

Lähde: www.pen-international.org ja www.suomenpen.fi

Uusimmat

Kulttuuri

"Ensimmäisenä vuonna itkin aina esityksen jälkeen, koska annoin itsestäni lavalla niin paljon"

Kuopio Tanssii ja Soin 50-vuotisjuhlagaala on monipuolinen ja tasokas tanssin käyntikortti

Kaupungeista hävitetään ominaishajuja turismin takia – professori: "Ihmiset eivät tunne paikkoja enää omakseen"

Aris Fioretos kirjoitti naisten välisestä rakkaudesta, koska ei voi sitä itse kokea – vuosia kesken olleen romaanin suosio hämmentää ruotslaiskirjailijaa

Hasardihommia vaan? – Mikko Alatalo syöksähtää suoraan Amerikasta Varkauteen teatterilavalle

Ville Matvejeff uskoo Suomen kesän yöttömiin öihin, Saimaaseen ja Olavinlinnan korkeatasoiseen oopperaan

Ohikiitävän hetken vangitsija – valokuvaaja nauttii alkuperäiskansojen tarinan kerronnasta

Stingin esittämä hyvän mielen hittikimara ei tarjonnut yllätyksiä – mutta ei yleisö niitä kaivannutkaan

Naamioiden takana on tarina, tietää Sirkku Sky – Kesävirtasalmelainen tuo intiaanikulttuurin Savoon

Fernando Meirelles ottaa rohkeasti kantaa ilmastonmuutokseen ja sosiaalipolitiikkaan – brasilialaisohjaaja parhaillaan Sodankylän elokuvajuhlilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.