Kaj Chydenius ja Outi Heiskanen taiteilivat Juankoskella

Säveltäjä Kaj Chydenius ja graafikko Outi Heiskanen järjestivät Juankoskella yhdistetyn näyttelyavajaistapahtuman ja konsertin. Chydenius esiintyi avajaisissa laulaja Taru Nymanin kanssa.

Yhtaikaa vietetty lapsuus ja nuoruus Juankoskella innoitti taiteilijoita palauttamaan taiteensa kotiseudulle.

–En minä oikeastaan muista Outia lapsuudestani, mistä hän jaksaa olla minulle vihainen. Eihän sille voi mitään, jos muistit toimivat eri tavalla, Chydenius pohtii.

 

Chydenius tuli vuonna 1966 tunnetuksi Lapualaisoopperan säveltäjänä. Valtavan sävellystuotantonsa ohessa hän on tuottanut musiikkia esimerkiksi Agit Propille, Kaisa Korhoselle ja Vesa-Matti Loirille. Heiskanen on puolestaan nimitetty urallaan esimerkiksi kuvataideakatemian grafiikan linjan professoriksi, Helsingin yliopiston kunniatohtoriksi ja akateemikoksi.

 

Juankoskella järjestetyn näyttelyn grafiikkateoksissa yhdistyy tilan tuntu, toivo ja hahmojen suomalainen jurous. Chydeniuksen laulut ja Nymanin tulkinta puolestaan tuovat näyttelytilaan tunnun kadotetusta ajasta.

–Eivät laulut kuole, vaikka yhteisöllisyyttä vaalinut laululiike kuihtui viimeistään 90-luvun yksilökeskeisyyteen. Toivoa löytyy aina, jos nuori ihminen säveltää, Chydenius sanoo.

Tuotteliaat taiteilijat kertovat, että pitkän uran salaisuus on ihmisistä saatu virta ja jakamisen ilo.

–Taiteilija töineen on tolppa, jonka ympärillä muut voivat ilakoida, Heiskanen sanoo.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.