Kanadaan sijoittuvasta elämäntarinasta syntyi erikoinen riita Kuopiossa

Siilinjärveläisen kirjailijan Sauli Uhlgrenin romaanista Tuuleen kirjoitettu virisi erikoinen riita keskiviikkona Kuopion kaupunginkirjastossa pidetyssä Vestäjien kirjakahvilatilaisuudessa, kun romaanin monien juonenkäänteiden syytettiin olevan kopioita Esa Ekdahlin julkaisemattomasta elämäkerrasta.

Ekdahlin ottopojaksi esittäytynyt Mika Flöjt sanoi tilaisuudessa, että nykyään kahdeksankymppinen Ekdahl on hyvin pahoillaan siitä, että hänen tahtoaan ei ole kunnioitettu, vaan hänen elämäänsä pohjautuva kirja on julkaistu ilman hänen lupaansa.

– Kirja pohjautuu Esan elämäntarinaan, jonka olet suoraan kopioinut. Vähintä mitä olisin pyytänyt, olisi, että kertoisit rehellisesti, että kirjan taustalla on Esa Ekdahl, ja se on hänen elämäntarinansa, Flöjt sanoi.

Uhlgren kiisti syytökset kopioinnista. Hän totesi, että Tuuleen kirjoitettu ei ole suinkaan suoraa lainausta Ekdahlin elämäkerrasta, vaikka materiaalia onkin jonkin verran sivuttu romaanissa. Aineiston käsitteleminen vaati Uhlgrenin mukaan monien vuosien työn, eivätkä kirjan keskeiset juonenkäänteet perustu Ekdahlin elämään ja seikkailuihin Kanadassa.

Ekdahlin tarina päätyi Uhlgrenille ilmeisesti sen vuoksi, että Esa Ekdahl oli tarjonnut jo 1980-luvun alussa elämäkertaansa Tuuli minun vaimoni suomalaiskustantamoille, mutta kustantamot olivat halunneet tekstiä muokattavan. Uhlgren oli tuolloin jo julkaissut kirjoja, joten Ekdahl tapasi hänet asian tiimoilta.

Flöjtin kertoman mukaan Ekdahl ei kuitenkaan ollut tyytyväinen Uhlgrenin käsikirjoitukseen, ja oli sen vuoksi kieltänyt kirjan julkaisun.

– Monta vuotta se pysyikin niin, että hän ei julkaissut kirjaa, mutta sitten hän vuonna 2014 olikin julkaissut sen. Minäkin sain tietää tästä vasta kuukausi sitten, Flöjt kertoo.

Uhlgrenin näkemys tapahtumien kulusta on täysin erilainen. Hänen mukaansa Ekdahl ei ole kieltänyt julkaisua.

– Minulle työnnettiin tätä materiaalia sen takia, että tämä julkaistaan, Uhlgren sanoo.

– On törkeää puhua kopioinnista.

Vestäjien tilaisuuden jälkeen Flöjt soitti Ekdahlille Kanadaan. Ekdahl puhui kaiuttimen välityksellä, joten paikalla olleet toimittajat ja Uhlgren kuulivat hänet myös.

– Sauli Uhlgrenilla ei ollut mitään oikeutta ruveta kopioimaan minun kirjaani. Hän on suoraan varastanut kaiken. Minä olen kerran jo kieltänyt sen (julkaisun), ja hän silti teki sen, Ekdahl sanoi.

– Oli puhe, että me ryhdymme yhteistyöhön, mutta Sauli alkoi tehdä omaa kirjaa minun selkäni takana.

Uhlgren totesi edelleen, ettei häntä ole koskaan kielletty julkaisemasta romaaniaan.

– On kummallista, että jutut näin muuttuvat. Tässä ei ole kyse mistään kirjavarkaudesta.