Kansallisteatterin kevään kantaesitys on kauhunäytelmä

Suomen kansallisteatterin keväässä on tarjolla neljä ensi-iltaa. Suomalaista näytelmäkirjallisuutta edustavat Minna Canthin klassikkonäytelmä Sylvi ja Jari Järvelän kirjoittama uutuuskauhunäytelmä Arkku. Kevään klassinen ulkomainen näytelmä on Choderlos de Laclosin 1700-luvulla ilmestyneeseen romaaniin perustuva Vaarallisia suhteita. Uutta draamaa edustaa saksalaisen Marius von Mayenburgin kirjoittama farssi Ruma.

Sylvin ohjaa Antti Einari Halonen, Arkun Jukka Rantanen, Vaarallisia suhteita -näytelmän Katariina Lahti ja Ruman Michael Baran.

Ohjelmistossa jatkaa täysille katsomoille ohjaaja Kristian Smedsin tulkinta Tuntemattomasta sotilaasta. Keskustelu näytelmästä on teatterinjohtaja Maria-Liisa Nevalan mukaan ajat sitten sivuuttanut varsinaisen esityksen.

- Aina ei ole helppoa ymmärtää teatterin kieltä. Kun elävät ihmiset esiintyvät näyttämöllä, todellisuus ja fiktio sekoittuvat helposti.

Eniten keskustelussa on Nevalan havainnon mukaan käsitelty sitä, mitä näyttämöllä ei saisi tehdä.

- Juuri tämä onkin vahvin todiste taiteen ja tässä tapauksessa teatterin merkityksestä. Teatterin yksi tehtävä on kuin onkin näyttää sellaisia näkökulmia elämään, joita politiikka, uskonto tai tiedotusvälineet eivät näytä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.