Kantele tuo uuden tason serkun kuviin

Serkukset, kuvataiteilija Sirpa Ylhäinen ja museokanteleita soittava musiikin tohtori, Arja Kastinen päättivät pari vuotta sitten pitää yhteisen 50-vuotisnäyttelyn.

Serkusten syntymäpäivät ovat edessä vasta syystalvella, mutta ideasta jalostuneesta, neljän näyttelyn paketista kolmas näyttely avattiin torstaina Varkauden taidemuseossa.

Maan lapset -näyttelyssä on 19 Ylhäisen akryylillä ja öljyllä levylle maalaamaan kuvaa vuosilta 2010-2012. Taustalla soi Kastisen kantelemusiikki.

–Huomasimme pari vuotta sitten, että teemme musiikkia ja maalauksia aivan samalla tavalla. Ne vain syntyvät suunnittelematta ja sopivat ehkä siksi niin hyvin yhteen, naiset sanovat.

Ylhäinen ei maalaa serkkunsa musiikin innoittamana, eivätkä serkun kanteleimprovisaatiot synny Ylhäisen maalausten pohjalta.

Kuvat ja musiikki syntyvät erikseen ja ovat yhdessä yhteinen teos.

Syntymäpäiviään taiteilija ja muusikko viettävät sarjan neljännen näyttelyn avajaisissa Joensuun taidemuseossa 9.10. Päivä on kohtalon oikusta sama kuin kuvataiteilijaserkun syntymäpäivä.

Serkusten juuret ovat Pohjois-Karjalassa, missä Ylhäinen yhä asuu. Kastinen vaikuttaa nykyisin Varsinais-Suomessa.

Lue lisää perjantain lehdestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Gallen-Kallelan maineikas Palokärki jäi viime hetkellä pois Sothebyn huutokaupasta

"Olisihan se hienoa, jos meillä olisi suurempi Kirjakantti, joka menisi messujen suuntaan", pohtii Vestäjät ry:n puheenjohtaja Tatu-Pekka Kekäläinen

Kuopiossa esiintyvän Sabina Zweiackerin esittämää pelimusiikkikappaletta on katsottu miljoonia kertoja – "Saan päivittäin viestejä ihmisiltä, jotka katsovat esityksen"

Maailma voi loppua kovasti pamahtaen, särkevästi räksähtäen, korkealta kirkaisten tai hitaasti uikuttaen – näitä mahdollisuuksia tarkastellen syntyi x-risk-teos

Vuoden taidelukiolaiseksi valittu Jukka Eskola listasi kolme biisiä, jotka kolahtivat lukioiässä – kahta voi kuunnella yhä, mutta yksi on jäänyt paitsioon

Jurot nuorisojulkkikset koolle 40-vuotisjuhliin – Hassisen Kone palaa estradille

Miko Kivinen ja Teemu Mäki uskovat, että ihmisellä on toivoa – mutta muutosta tarvitaan

Karjalan urhot ovat täällä taas – 40-vuotias Hassisen kone tekee ensi kesänä viisi konserttia

Saksalaisorkesteri tuo ilmastonmuutoksen epäharmonian ihmiskorvan kuultavaksi

Koirat eivät käytä housuja tekee kauppaa maailmalle – Musta komedia myytiin Yhdysvaltoihinkin, mutta kotimaan yleisö on ollut pieni

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.