Minna Canthin kotitalo saattaa vaihtaa omistajaa piankin

Minna Canthin kotitalosta Kanttilasta on jätetty rakennusliike NCC:lle muutamia ostotarjouksia. NCC:n aluejohtaja Janne Mönkkönen ei kerro tarjousten tarkempaa lukumäärää.

– Lopullista nimeä ei ole vielä missään paperissa, Mönkkönen toteaa.

Yksi ostotarjouksen jättäneistä on kulttuurineuvos Veijo Baltzar, joka otti asiasta yhteyttä Savon Sanomiin. Baltzar suunnittelee taloon kulttuurikeskusta. Espoossa asuva Baltzar aikoo myös muuttaa Kanttilaan.

Mönkkönen vahvistaa, että Baltzar on jättänyt Kanttilasta tarjouksen. Siihen vastataan tämän viikon aikana.

– Kun tarjous on sisällä, emme ota siihen sen kummemmin kantaa, Mönkkönen sanoo.

Baltzar kertoo seuranneensa Kanttilaa kymmenien vuosien ajan. Talo on kulttuurineuvokselle tuttu jo lapsuudesta, sillä hän on syntynyt Kuopiossa.

– Lähtökohta on, että Kanttila on yksi voimakkaimmista kuopiolaisista kulttuurisymboleista. Haluan laittaa sen kuopiolaisten nuorten ja tulevien sukupolvien käyttöön, Baltzar sanoo.

Baltzarin kulttuurikeskusidea pitää sisällään etenkin teatteritoimintaa. Kuopion ylioppilasteatterille järjestyisi Kanttilasta tilaa, ja Baltzar suunnittelee, että hän voisi itse vetää monikulttuurista opetusteatteria. Hän haluaa tiloihin myös gallerian, jossa olisi esillä eurooppalaista taidetta, etenkin lastentaidetta.

Kahvila ja kirjailijapiiri kuuluvat myös Baltzarin suunnitelmiin, mutta tässä vaiheessa hän ei halua lyödä mitään lukkoon.

– Odotan ensin, että hyväksytäänkö tarjous. Haluan käydä kaupungin, taiteilijoiden, tanssiryhmien ja kirjailijoiden kanssa neuvotteluja. Haluan, että olisi kuopiolainen yhteinen tavoite, että Kanttilasta tehdään kulttuurikeskus. Tuollaiset talot eivät ole yksityisomaisuutta.

Baltzar kertoo etsineensä pari vuotta vastaavaa paikkaa. Juuri Kanttilan hän haluaa ostaa, koska se on riittävän suuri kulttuurikeskustoimintaan.

– Mikä tärkeintä, talossa on itsestään jo kulttuurisisältöä, jonka perinnettä tulee edistää. Minna Canthin talo oli tuolloin ja olisi nytkin ikkuna Eurooppaan.

Rahoitusmalli on vielä avoinna.

– Ensin minun pitää ostaa se yksityisesti, mutta olen miettinyt, että on ilman muuta perustettava säätiö tai yhdistys, joka Kanttilan lopulta omistaisi, koska sen pitää jäädä tuleville polville. Mahdollisuuksia on monia.

Baltzar ei kerro jättämänsä tarjouksen suuruutta.

– Tarjous on realistinen. Siitä se ei voi jäädä kiinni.

Kanttila on Baltzarin mukaan ehdottomasti korjattavassa kunnossa, vaikka kunnostus teettääkin paljon työtä. Hän on käynyt tutustumassa tiloihin, eikä havainnut sanottavampia sisäilmaongelmiakaan.

– Olen entisöinyt paljon vanhoja taloja, ja sanoisin, että raamit ovat hyvässä kunnossa, Baltzar kertoo.

– Olen ajatellut lähteä liikkeelle niin, että puhdistan yhden huoneen ja asun siellä kuukauden tai pari, ennen kuin lähden koskemaan mihinkään. Tuollaista taloa pitää tehdä ajan kanssa ja pieteetillä. Ei sinne voi lähteä soitellen sotaan.

Yli-intendentti Tapio Laaksonen Kuopion kulttuurihistoriallisesta museosta kertoo, että suojelukohteiden myyminen yksityiseltä omistajalta toiselle on yleistä toimintaa. Viranomaiset eivät puutu myyntiin, mutta Kanttilan kunnostustöitä sen sijaan seurataan. Kaupungin rakennusvalvonta on päättävä viranomainen muutostöiden osalta.

– Asemakaavan suojelumerkintä määrittää mitä voi tehdä, ja tässä tapauksessa suojelumerkintä suojelee ulkoasua. Kadun puoleisilla julkisivuilla voi tehdä ainoastaan hyvin pieniä tyyliin sopivia muutoksia. Pihan puolella vähän isommat muutokset ovat mahdollisia. Sisällä saa periaatteessa toimia vapaasti. Kanttilassa ei vanhoja sisätiloja ole näkyvissä, mutta jos poistetaan 70-luvun lastulevyseiniä ja löytyy vanhoja pintoja, toki on suotavaa, että kulttuurihistoriallinen arvo myös sisällä otettaisiin huomioon, Laaksonen sanoo.

Isoihin muutoksiin sisätiloissa tarvitaan rakennusvalvonnan lupa.

– Rakennusvalvonta arvioi rakennusteknisesti, että tila on esimerkiksi paloturvallinen ja myös sen, että rakennus ei muutosten vuoksi romahda.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Nämä asiat puhuttivat kulttuuriväkeä Savossa

Museovirasto: Kanttila on korjattavissa

Kukaan ei halua vastuuta Kanttilan tulevaisuudesta