Kulut Minna Canthin kotitalon kunnostajan huolena - Kanttilan lopullinen kauppa viivästyy

Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin ja rakennusliike NCC:n tekemä kauppa Minna Canthin kotitalosta Kanttilasta on edelleen esisopimuksen tasolla. Baltzar kokee talon entisöintiin ja remontointiin liittyvän byrokratian lisäävän kokonaiskulut mahdottomalle tasolle.

– Maalaisjärjellä tehtäessä talon saisi kuntoon miljoonalla, mutta tyhmästi tehtynä siihen menee ainakin 5 – 6 miljoonaa euroa, Baltzar arvelee.

Maaliskuussa kirjoitetun esisopimuksen yhteydessä oli tarkoitus, että lopullinen kauppa tehdään kesäkuun lopussa.

NCC:n hankekehityspäällikkö Marko Onttinen kertoo, että Baltzarin pyynnöstä jatkoaikaa esisopimusvaiheelle on myönnetty syyskuun loppuun. NCC on ylläpitänyt Kanttilan kuntoa tarvittavilta osin, mutta yhtiön intresseissä on kaupan toteutuminen.

Esisopimuksen yhteydessä rakennuksesta on maksettu käsiraha, jonka suuruinen sakko tulee maksettavaksi, mikäli kauppa purkautuu jommalta kummalta taholta.

Baltzar kertoo selvitelleensä viimeisen kuukauden ajan suojeltuun rakennukseen ja toiveiden mukaisen entisöinnin toteuttamiseen liittyviä asioita. Nyt hän toivoo byrokratian purkamista.

– Kun yksilö ottaa vastuun, virkamiehet rupeavat valvomaan. Ongelmana on, että en ole saanut kaipaamiani konkreettisia vastauksia ennen lopullista kauppaa, vaan vihjailuja. Ja se on pelottavaa, mitä se tulee lopulta maksamaan siinä vaiheessa, kun oma lehmä on jo ojassa.

Käytännössä vastaan on tullut esimerkiksi rakennuksen korkea kiinteistövero ja lämmityskustannukset, paloturvallisuuden säännöstö ja säädäntö muun muassa seinien paksuuteen liittyen.

– Suojelukohteita tulisi koskea aivan eri säännöt. Nykyisten sääntöjen puitteissa kukaan ei voi pelastaa rakennusta vaan päädytään konkurssiin. Jos ei ole liikkumavaraa, silloin täytyy löytyä muu maksaja.

Baltzar kaipaa nyt kansalaiskeskustelua siitä, kuinka Kanttila halutaan säilyttää tuleville sukupolville – vai halutaanko se säilyttää.

– Haluan signaalin, että sen rakennuksen ehdoilla mennään, esimerkiksi ilmastoinnissa ja tekniikassa. Mitään ei voi palauttaa entiselleen kokonaan, mutta iättömäksi kyllä.

Aiemmassa suunnitelmassa pitäytyen kauppasumman lisäksi Baltzar laittaisi remonttiin 500 000 euroa omasta pussistaan, ja loput hän uskoo saavansa kasaan muista lähteistä.

– Olen valmis tekemään lopullisen sopimuksen, kun tiedän, mikä minua odottaa. En tarvitse neuvojia vaan osallistujia.  Mutta ei Minna Canthin taloa hoideta pykäläkeskustelulla.

Kulttuurineuvos tiedostaa rakennukseen liittyvän kustannustaakan. Rakennuksen ylläpito veisi hänen mukaansa noin 25 000 euroa vuodessa.

– Se on niin suuri satsaus sääntöjen puitteissa, että eihän siihen lähtenyt Kuopion kaupunki eikä NCC itsekään.

Kanttilaa ja remonttia koskevassa suunnitelmassa ollaan Baltzarin mukaan jo pitkällä. Hän kertoo lähettäneensä Kuopion kaupungille muutosehdotuksen, johon on tullut positiivinen vastaus, mutta joka ei hänen mukaansa kertonut riittävästi tietoa.

– Tämä ei tietenkään ole yksittäisten virkamiesten syytä, vaan ongelma on anonyymiksi tehty byrokraattinen järjestelmä.

Baltzar kertoi jo esisopimuksen yhteydessä, että tarkoituksena olisi tehdä Kanttilasta kulttuuritalo ja kaupungin olohuone, jossa olisi erilaista kulttuuritoimintaa sekä asuintiloja.

– Sinne tulisi ainakin black box -teatteri, ravintola ja haluaisin esille savolaista designia.

Kanttilan muutostöistä päättävä viranomainen on käytännössä kaupungin rakennusvalvonta.

Kanttilan asemakaavan suojelumerkintä määrittää, mitä voi tehdä, mutta se sitoo vain talon ulkoasua ja julkisivua. Kanttilassa vanhoja sisätiloja ei ole näkyvissä.

Isoihin muutoksiin talon sisätiloissa tarvitaan kuitenkin valvonnan lupa. Käytännössä tämä on rakennusteknistä arviointia esimerkiksi paloturvallisuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.