Minna Canthin kotitalon myynnissä vielä kaksi ongelmakohtaa: "Se on ollut karmea temppu"

Kaksi asiaa ratkaisee Kanttilan kaupan, sanoo kulttuurineuvos Veijo Baltzar. Hän on solminut esisopimuksen Minna Canthin kotitalon Kanttilan ostamisesta rakennusliike NCC:n kanssa, mutta kauppaa ei ole vielä viety päätökseen.

Ensimmäinen ongelmista on putkisto, joka kulkee keskellä Kanttilaa ja johtaa Baltzarin mukaan lämmön ulos. Kaukolämpöputki häiritsee myös tilan käyttöä.

– En ole päässyt selville, kuka on vetänyt putket keskelle taloa. Se on ollut karmea temppu, Baltzar kauhistelee.

Toinen asia on asbestin löytyminen ainakin yhdestä alakerran isosta huoneesta Minna Canthin kadun puolelta.

– Teen kaupat, jos NCC tulee vastaan näissä kahdessa asiassa, Baltzar sanoo.

Jos NCC ei osallistu näihin kuluihin, Baltzar ei aio ostaa Kanttilaa. Se on hänen mielestään liian suuri riski.

Baltzar on kuitenkin edelleen sitä mieltä, että talo on ikäänsä ja olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa.

– Talo on ilman muuta säilytettävissä. Ei sitä ole mikään ongelma laittaa kuntoon.

NCC:n aluejohtaja Marko Onttinen arvelee, että putkiston kanssa ei ole kyse kovin isosta asiasta, mutta hän korostaa, ettei ole ehtinyt vielä tarkemmin tutkia asiaa.

– Vielä ei ole ehditty muodostaa käsitystä, millaisesta asiasta on kysymys. Meillä on syyskuun loppuun esisopimus voimassa, ja tarkoitus on syyskuun alussa katsoa tarkemmin, mistä on kyse, Onttinen kertoo.

Hänen mielestään ei ole mikään yllätys, että Kanttilan ikäisessä talossa on asbestia.

– Sitä pidämme normaalina asiana, ja mitä olemme lyhyesti Baltzarin kanssa keskustelleet, asbesti olisi hänen asiansa. Tällä hetkellä tilanne on se, että alkuperäisen esisopimuksen ehdoilla ollaan menossa.

Keskiviikkoaamuna Baltzar järjesti Kuopion kaupungin virkamiehille katselmuksen Kanttilan tiloissa. Paikalla olivat kaupunginarkkitehti Liisa Kaksonen, kaupungin rakennustarkastaja Ilkka Korhonen sekä Kuopion kulttuurihistoriallisen museon yli-intendentti Tapio Laaksonen.

Keskusteluja käytiin muun muassa siitä, millaista käyttöä Baltzar on Kanttilaan suunnitellut, millaisia vaatimuksia suojelukohteelle on sekä tietysti asbestista.

– On hyvä muistaa, että Kanttila ei ole mikään poikkeustalo. Asbestia käytettiin yleisesti sen ajan rakennusmateriaaleissa, Laaksonen huomauttaa.

Asiantuntijoiden mukaan asbestin poisto on paras ratkaisu, sillä se on kestävä ratkaisu.

– Kustannuksiakaan ei kannata liioitella. Jos parin ammattimiehen partio tulee, se on muutaman päivän työ, Laaksonen arvelee.

Laaksonen muistuttaa, että Kanttilan suojelumerkintä koskee vain julkisivua. Sisätiloissa saa suojelun näkökulmasta tehdä muutoksia sangen vapaasti. Myös nykyiseen julkisivuun saa tehdä muutoksia, jos muutokset palauttavat julkisivua aiempaan asuunsa.

– Koska kyseessä on kulttuurihistoriallisesti arvokas suojelukohde, kaikkia uudisrakentamisen normeja ei tarvitse täyttää. Rakennusvalvonta pystyy antamaan eristyskysymyksiin ja moniin muihinkin asioihin helpotuksia tästä johtuen, Laaksonen toteaa.

Tämä tarkoittaa, että Baltzarin Kanttilaan suunnittelemien asuntojen kohdalla voidaan tinkiä esimerkiksi ovien leveyksistä, kynnysten korkeuksista ja muista pienistä asioista. Paloturvallisuusmääräykset ovat kuitenkin sellaisia, joiden kohdalla poikkeuksia ei tehdä, sanoo Ilkka Korhonen.

– Palomääräykset aiheuttavat varmaankin suurimman hintalapun muutostyössä vanhoissa rakennuksissa.

Paloturvallisuus vaatii esimerkiksi varauloskäyntejä asuntoihin ja julkisiin tiloihin. Lisäksi talon eri osat täytyy erottaa seinillä, jotka palotilanteessa rajoittavat palon etenemistä.

Julkiset tilat käsittävät esimerkiksi muunneltavan teatteri- ja juhlatilan sekä teatteriravintolan.

Kaupunginarkkitehti Liisa Kaksonen suhtautuu myönteisesti Baltzarin suunnitelmiin.

– Minusta perusratkaisu on hyvä. Julkinen puoli avautuu kaupunkiin ja puistoon päin, ja Kuninkaankadulla on yksityisempi puoli. Se on oikein mietitty hierarkkisesti, Kaksonen sanoo.

Mikäli Kanttilan kaupat toteutuvat ja remontti alkaa, täytyy Baltzarin ensimmäiseksi toimittaa rakennussuunnitelma kaupungille hyväksyttäväksi.

Korhonen ja Kaksonen huomauttavat, että suunnitelman laatijan täytyy täyttää pätevyysvaatimukset. Kanttilan kohdalla korjaustöiden suunnitelmien laatijan täytyy olla arkkitehti, jolla on jo meriittejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.