Kanttori Pekka Leskelä pitkästyi työhönsä: "Pelkästään harrastekuoroja ja hautajaisia"

Palmusunnuntaita vietetään kristillisessä yhteydessä sen muistoksi, että Jeesus saapui aasilla ratsastaen Jerusalemiin. Kuopiossa tänään järjestettävä palmusunnuntain konsertti tarkoittaa myös lähtöä: Konsertti on viimeinen kokonaisuus, joka on Kuopion tuomiokirkon kanttorin Pekka Leskelän suunnittelema.

Leskelän työ tuomiokirkon kanttorina loppuu virallisesti syyskuun alussa, jolloin uutena kanttorina aloittaa Riikka Haapamäki. Kertyneiden vapaiden vuoksi Leskelä jää kuitenkin tehtävästään pois jo toukokuussa.

Syyksi irtisanoutumiselleen Leskelä sanoo kyllästymisen.

– Työ ei tuonut niin paljon positiivisia asioita tai muutoksia siihen, mitä kanttorin työn sisältö on missä tahansa muuallakin. Jossakin kohdassa tuntui, että tämä on pelkästään harrastekuoroja ja hautajaisia, Kuopion Tuomiokirkon kanttorina joulukuussa 2013 aloittanut Leskelä sanoo.

Jo Savon Sanomien haastattelussa marraskuussa 2014 Leskelä arvioi olevansa ihmeissään, jos ”jää eläkkeelle tältä alalta”. Tuolloin hän arvioi vaihtavansa alaa vuonna 2021.

– Se oli silloin targettina. Mutta heti vuonna 2015 oli selvää, että mitään uutta ei ole näkyvissä. Jätin irtisanomisilmoituksen tammikuussa 2016, mutta tuomiokirkon juhlavuosi oli tuolloin, joten venyin työssä käytännön asioiden vuoksi. Olisi ollut hankala järjestää vaihtoa kesken juhlavuoden.

Yksi Leskelän keskeinen tavoite työssä liittyi kirkon kuoroelämän uudistamiseen. Leskelän mukaan nykyisessä toimintaympäristössä riittävää menestystä ei voida rakentaa pari tuntia viikossa työskentelevien, kokonaan muilta aloilta eläköityneistä ihmisistä koottujen harrasteryhmien varaan.

– Kärjen tulisi kuoromusiikissakin muodostua säännöllisesti yhdessä työskentelevistä ammattilaisista. Näin se menee muilla aloilla ja näin sen tulisi mennä musiikissakin, Leskelä sanoo.

Hänen mukaansa ammattilaisyhtyeen valtteja harrasteryhmiin verrattuna olisivat työskentelyn nopeus, taipuisuus erilaisiin tehtäviin sekä kustannustehokkuus.

– Jos menestystä halutaan, ei nykyään ole mahdollista jumittaa yhteen teokseen tai tyyliin, tai käyttää uusien valmistamiseen aikaa kuukausi- tai vuositolkulla, Leskelä toteaa.

Leskelän mielestä yksi ratkaisu olisi ollut, että pienet seurakuntien kuorot olisi yhdistetty pariksi suureksi kuoroksi.

– Eläkeläiset kulkevat autolla, joten se harjoittelupaikka olisi voinut olla vähän kauempanakin. Kun kuoroja olisi yhdistetty, olisi saatu pari elinvoimaista kuoroa, ja toisaalta kanttorien työaikaa vapautunut muuhun taiteelliseen työhön toisten ammattilaisten kanssa.

– Ajattelin, että tällaisesta olisi hyötyä, mutta ehdotus ei edennyt.

Leskelä myöntää, että hän ei ole pehmeiden kristillisten arvojen ja filosofian hapottama ihminen. Jos yhteiskunnassa puhutaan tehokkuudesta, samaa ajatusta pitäisi hänen mielestään soveltaa myös seurakunnan kanttorien työhön. Esimerkiksi hän nostaa hautajaiset.

– Yhteen hautaukseen on varattu saliaikaa puolitoista tuntia, vaikka aikaa tarvitaan yleensä puolisen tuntia. Siellä sitten kaksi seurakunnan työntekijää odottelee tunnin. Eihän se ole veronmaksajille kannattavaa.

Kun Leskelä aloitti, moni kysyi, stressasiko häntä astua Pertti Rusasen jättämiin saappaisiin.

– Pelkäsin pitkästymistä. Ja niin kävi.

Kanttoriksi Leskelä ei aio enää palata. Koti pysyy toistaiseksi Kuopiossa.

– Tulevaisuus tuo jotakin muuta. Edessä on paluu koulun penkille. Metsäalan opinnot ovat mielessä.

Paikallinen ponnistus

Kuopion tuomiokirkossa kuullaan tänään harvoin esitettyjä kappaleita. Konsertin aloittaa J.S. Bachin orkesterisarja no 2, jossa huilusolistina on Päivi Väisänen. Ich armer Mensch, ich Sündenkneeht on puolestaan Bachin ainoa nykypäivään säilynyt tenorille ja orkesterille kirjoitettu soolokantaatti. Siinä soolo-osuudet laulaa Niall Chorell.

Konsertin pääteos Behold the Lamb on kahdeksanosainen sinfoniaorkesterille, kuorolle sekä lukijalle sävelletty, tyylilleen populääri ja elokuvamusiikista vaikutteita ammentanut pääsiäisaiheinen teos, joka esitetään nyt tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa.

Orkesterina toimii Kuopion tuomiokirkon projektiorkesteri ja kuoron osuuksista vastaa Kuopion Tuomiokirkon Kamarikuoro. Pekka Leskelän suunnitteleman konsertin johtaa Rauno Tikkanen.

Behold the Lamb -konsertti Kuopion tuomiokirkossa tänään sunnuntaina 9.4. kello 18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.