Kapellimestari on finalistien tuki

Kapellimestari Alberto Hold-Garrido virnistää, että tänään alkavassa Kuopion XII viulukilpailun finaalissa on monia ensikertalaisia – hän muiden joukossa.

– Harvat kilpailijoista ovat ennen soittaneet ammattiorkesterin solistina kokonaista konserttoa, ja toisaalta minulle kilpailussa kapellimestarina toimiminen on täysin uusi kokemus, Hold-Garrido sanoo.

Finaaleja Kuopion kaupunginorkesterin pääkapellimestari odottaa innolla. Torstaiyönä Kuopioon lentänyt Hold-Garrido kertoo kuulleensa välikäsien kautta, että soittajien taso on todella hyvä.

– On hienoa, että kilpailut nostavat esiin uusia, lahjakkaita ja ahkeria soittajia. Tämä on omiaan kumoamaan sellaista ajatusta, että klassinen musiikki olisi kuolemassa, koska nuorilta puuttuu tarvittava itsekuri tulla hyväksi soittajaksi.

Orkesteri on hionut esityskuntoon seitsemän konserttoa finaalia varten. Kaikkia näistä ei finaalissa kuulla, sillä lopullinen ohjelmisto valikoituu sen mukaan, ketkä soittajista pääsivät finaaliin.

Perjantai-iltana finalisteiksi valikoituivat lopulta Erkki Louko (s. 1994), Hanna Parviainen (s. 1987), Tami Pohjola (s. 1996), Pekko Pulakka (s. 1992), Kasmir Uusitupa (s. 1995) ja Juho Valtonen (s. 1992).

Lauantaina kello 16 alkavassa finaalissa Louko esittää Brahmsin viulukonserton, Parviainen Mendelssohnin konserton ja Pohjola Sibeliuksen konserton. Sunnuntaina kello 16 alkavassa finaalissa Sibeliuksen viulukonsertto kuullaan vielä kolmesti, sillä sekä Pulakka, Uusitupa että Valtonen valitsivat sen finaaliohjelmakseen.

Finaalia varten kilpailijoille on varattu tunti harjoitusaikaa orkesterin ja kapellimestarin seurassa.

Hold-Garrido myöntää, että tunti voi kuulostaa lyhyeltä ajalta nuorten soittajien kanssa.

– En tunne heitä entuudestaan ja koska kyse on nuorista soittajista, en myöskään ole voinut tutustua heidän tyyliinsä etukäteen median kautta. Mutta toisaalta tästähän koko musiikin tekemisestä on idea: mennään yhteen, harjoitellaan ja esiinnytään, kapellimestari sanoo.

– Joidenkin kanssa kemiat kohtaavat paremmin ja joiden vähän huonommin, mutta se kuuluu tähän elämään. Tietenkin koetamme olla mahdollisimman tasapuolisia kaikkia kohtaan.

Hold-Garridon mukaan kapellimestarin ja orkesterin tärkein tehtävä on saada kilpailija tuntemaan olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi lavalle.

– Jos nuorelle kilpailijalle antaa sellaisen kuvan, että minua tai orkesteria ei kiinnosta hänen olemisensa tai soittamisensa, niin silloin jo mahdollisesti valmiiksi hermostunut soittaja on vielä hermostuneempi. Ja hermostuneena kukaan ei soita hyvin.

– Tavoitteena onkin, että kilpailijan on hyvä olla ja että heti ensimmäisestä nuotista kaikki saavat tunteen, että tässä tehdään ja hengitetään yhdessä musiikkia. Olen varma, että jokaiselle finaaliin päässeelle on jo itsessään hieno kokemus päästä esiintymään ammattiorkesterin kanssa.

Entä, jos finalistin hermo pettää ja soitto katkeaa?

Hold-Garrido ei usko tällaiseen mahdollisuuteen monestakaan syystä. Ensinnäkin kilpailijat ovat hioneet konserttojaan pitkään.

– Ja toisekseen kyse on kansallisesta kilpailusta, joten kaikki ovat suomalaisia. Ja suomalaisilla on tunnetusti kylmäpäisyyttä soittaa äärimmäisen tarkasti ilman, että soitossa tulee turhia kompasteluja, Hold-Garrido sanoo.

– Tietysti kaikki on mahdollista. Jos nyt tulee isompi virhe, niin parempi kuitenkin kokea se uran alkuvaiheessa, ottaa siitä opiksi ja tulla sitä kautta paremmaksi muusikoksi.

Kuopion XII viulukilpailun finaali käydään 10–11.1. Kuopion Musiikkikeskuksessa. Finaalit alkavat molempina päivinä kello 16. Kilpailun voittaja selviää sunnuntai-iltana