Katso kuvat Kaarina Kaikkosen juhlainstallaatiosta

Puitten väleissä, Didrichsenin taidemuseota ympäröivässä veistospuistossa, liehuu kuvataiteilija Kaarina Kaikkosen uusin teos Valssi elämälle.

– Tässä ovat suru ja ilo mukana. Tämä on hyvin juhlava, mutta toisaalta hyvin iloinen teos, taiteilija luonnehtii.

Hän jatkaa, että teoksessa on mukana koko elämän kirjo kehdosta hautaan. Mukana on niin vauvojen vaatteita kuin synkempiäkin elämänalueita.

Helsingin Kuusisaaressa sijaitseva Didrichsenin museo täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Kaikkosen installaatio on juhlavuoden tilausteos.

Valssi elämälle on rakennettu yleisön lahjoittamista paidoista. Paitojen keräys päättyi maaliskuun lopussa. Odotuksissa oli noin tuhat lahjoitusta, mutta keräys tuottikin yli 2 000 paitaa. Teoksen suunnitelma kasvoi ja siitä tuli hyvin mittava, montaa sataa metriä, sillä Kaikkonen halusi kaikki lahjoitetut paidat mukaan.

– Paitojen mukana tuli liikuttavia kirjeitä, että kuinka juuri tämä paita on ollut kantajalle tärkeä. Esimerkiksi, että paita on juuri kuolleen omaisen paita, ja omainen oli aina tykännyt teoksistani. Tai miten joku paita on ollut elämässä mukana siitä lähtien, kun aviomies osti sen 30 vuotta sitten, Kaikkonen kertoo.

– Haluan, että paidoissa on mukana tunteita ja elettyä elämää. Joka ainoa käytetty vaate kantaa pientä tarinaa. Ajattelen, että paitaa pitäneen ihmisen energia on siinä edelleen mukana. Paidan mukana energia siirtyy työhön, vaikka kenties vähän toisessa muodossa.

Monet julkisuuden henkilöt ovat myös lahjoittaneet paitojaan Kaikkosen teoksiin. Valssi elämälle -teoksesta löytyy esimerkiksi presidentti Martti Ahtisaaren paita.

Julkimot eivät saa Kaikkoselta sen kummempaa kohtelua kuin muutkaan.

– Sieltä seasta saa Ahtisaarikin oman paitansa etsiä.

Didrichsenin museo antoi Kaikkoselle vapaat kädet teoksen toteuttamiseen. Hän sai tehdä mitä halusi ja minne halusi.

– Olen tilalähtöinen taiteilija. Se kiinnostaa minua ensimmäisenä. Kuljeksin edestakaisin ja mietin, millaisen teoksen tähän haluaisin tehdä.

Visuaalisen ympäristön lisäksi teokseen vaikuttivat paitojen mukana tulleet kirjeet sekä tietysti se, millaisia itse paidat olivat. Mukana on niin naisten ja miesten kaulus- ja t-paitoja kuin lasten paitoja ja mekkojakin.

Myös Kaikkosen pitkä ura näkyy taustalla.

– Useinhan minulla on niin, että vanhoista teoksista lähtee poikimaan ideoita eteenpäin.

Kaikkonen sai teoksensa valmiiksi vasta maanantai-iltana yhdeksän aikoihin. Julkistamistilaisuus oli tiistaina kello 17. Kaikkonen kertoo tekevänsä usein töitä, jotka ovat hänen voimiensa äärirajoilla ja valmistuvat juuri ja juuri vaaditussa aikataulussa.

– Olen kaksi viikkoa tehnyt työn eteen yli kymmentuntista päivää ja puurtanut kauheassa sateessa. Nyt kun näen teoksen valmiina, se tuottaa minulle suurta iloa.

Myös ohikulkijoiden terveiset ja kommentit ilahduttivat taiteilijaa. Jatkuva palaute on vahvistanut ajatusta siitä, että taiteella on merkitystä ihmisten elämässä ja arjessa.

– Teos antaa kiitoksen, että työllä on ollut merkitystä. Se ei ole hukkaan heitettyä ponnistelua. Siitä saa voimaa aloittaa aina uudestaan.

Seuraavaksi Kaikkoselta tulee kaksi työtä esille Tampereelle: Sisulla noustiin sekä Varjo, joka on uusinta 90-luvun lopulta.

Valssi elämälle on esillä Didrichsenin taidemuseon veistospuistossa ainakin lokakuuhun saakka. Sään niin suodessa se on nähtävissä pidempäänkin.

Juttua on korjattu klo 13.05: Korjattu teoksen nimi. Kun suksi ei luista oli Kaarina Kaikkosen teoksen työnimi. Sen lopullinen nimi on Sisulla noustiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.