Kauhua, komediaa ja rakkaushuolia: Viisi elokuvaa kesän sadepäivien ratoksi

Onnen maa (1993)

Markku Pölösen ensimmäinen pitkä elokuva Onnen maa sijoittuu ohjaajan muiden elokuvien tapaan aurinkoiseen maaseutuidylliin, jossa elämä olisi auvoista ilman roolihahmojen keskinäisiä kiistoja. Tuhlaajapojan tavoin kaupungista kotiseudulleen palaavan Tenhon (Pertti Koivusalo) mukaan tangon taito ja kylän komein kenkäpari ovat hyviä keinoja kiinnittää vastakkaisen sukupuolen huomio. Siinä missä muu suku pitää Tenhoa hulttiona, ottaa hänen veljenpoikansa Tapi (Tatu Kaihua) tulokkaasta mallia.

Tenhon vakavamielinen veli Aarne (Taisto Reimaluoto) paheksuu Tenhon elämäntapaa, mutta suostuu kuitenkin löymään tämän kanssa vetoa siitä, ettei Tenho onnistu iskemään karjakkona työskentelevää Virvaa (Katariina Kaitue).

500 Days of Summer (2009)

Marc Webbin ohjaama 500 Days of Summer on ikäänkuin käänteinen romanttinen komedia, jossa työkseen onnittelukortteja kirjoittava Tom Hansen (Joseph Gordon-Levitt) rakastuu firman uuteen työntekijään, Summer Finn -nimiseen naiseen (Zooey Deschanel). Heidän lupaavana alkanut suhde päättyy vuoden seurustelun jälkeen, mutta Tom ei toivu elämäntilanteen muutoksesta hetkessä. Hän tekee vuorotellen kaikkensa joko unohtaakseen Summerin tai kiinnittääkseen jälleen tämän huomion koko ajan syvempään masennukseen vaipuen.

Elokuvan nimi (vapaasti suomennettuna viisisataa kesän päivää) viittaa samalla myös Deschanelin roolihahmon nimeen.

Kauan eläköön Bernie (1989)

Larry Wilson (Andrew McCarthy) ja Richard Parker (Jonathan Silverman) saapuvat kutsuvieraina riehakkaan pomonsa Bernie Lomaxin (Terry Kisser) kesämökille. Parivaljakko on löytänyt yrityksen kirjanpidosta kahden miljoonan dollarin virheen, ja rahat kavaltanut Bernie haluaa siten hankkiutua eroon liiankin uteliaista vieraistaan.

Mafian kanssa veljeily osoittautuu kuitenkin virheeksi, sillä palkkatappaja päättääkin päästää päiviltä omaisuutensa näyttäviin juhliin tuhlaavan Bernien. Wilson ja Parker löytävät pomonsa kesämökiltä murhattuna, mutta päättävät jatkaa juhlia esittämällä pomonsa olevan edelleen elossa.

Elokuvan musta huumori ei miellyttänyt kaikkia aikansa kriitikoita, ja leffan edetessä vitsi kylmänä vieraita vastaanottavasta Berniestä käy eittämättä vanhaksi. Elokuva oli kuitenkin valtava kaupallinen menestys, minkä lisäksi siitä on aikojen saatossa muodostunut kulttiklassikko.

Tiedän mitä teit viime kesänä (1997)

Juhlista autolla palaava nuorisoporukka ajaa vahingossa jalankulkijan yli. Paniikissa nuoret luulevat tappaneensa miehen ja päättävät hankkiutua ruumista eroon. Mies kuitenkin virkoaa juuri samalla hetkellä, kun nuoret heittävät tämän meren syleilyyn.

Hätiköity teko kostautuu seuraavana vuonna. Elokuvan päähenkilö Julie James (Jennifer Love Hewitt) saa kirjeen, jonka lähettäjä väittää tietävänsä viime kesän tapahtumista, eikä aikaakaan, kun joku alkaa lahtaamaan nuoria terävällä koukulla.

Tiedän mitä teit viime kesänä ei ole kauhuelokuvien nokkelimmasta päästä, mutta on silti täysin kelvollista viihdettä moneen muuhun nuorille suunnattuun kauhuelokuvaan verrattuna. Muiden samankaltaisten leffojen tavoin myös tämän kulttiklassikon maine pilattiin kahdella surkealla jatko-osalla.

Tappajahai (1975)

Steven Spielbergin sekä kassamagneetiksi että arvostelumenestykseksi osoittautunut Tappajahai on kaikkien modernien kesäelokuvien äiti, jonka nimi kertoo kaiken tarvittavan tiedon hiekkarannalle sijoittuvan elokuvan juonesta. Valtavaksi hitiksi nousseen jännityselokuvan on sanottu käynnistäneen ennemminkin mahtipontisiin erikoistehosteisiin kuin vahvaan juoneen keskittyvien leffojen aallon.

Elokuvan musiikin säveltänyt John Williams sai työstään Oscarin. Se on merkittävä saavutus, varsinkin kun ottaa huomioon elokuvan teemasävelen käyttävän vain kahta vuoronperää toistuvaa nuottia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.