Kaupunki piileksii kirjaston keskellä

Esa Mattilan City-menuetti tuo kaupungin äänet Kuopion kaupunginkirjaston näyttelytilaan. Kyseessä on kymmenkanavainen ääniteos, jonka materiaalin Mattila äänitti Helsingissä alkuvuoden aikana.

Useiden tuntien raakamateriaalista valmistui noin 14-minuuttinen kokonaisuus, joka pyörii lähes kahden viikon ajan Kuopion kaupunginkirjaston näyttelytilassa taukoamatta.

Teoksessa on rakenne, mutta sen kuuntelemisen voi aloittaa mistä kohtaa tahansa. Oman vaihtelevuutensa äänimaisemaan tuovat kirjaston omat äänet.

Mattilan mukaan teos on tarkoitettu sekä nähtäväksi että kuultavaksi. Kaiuttimien sijoittaminen lattialle puoliympyrän muotoon on tarkkaan harkittu juttu.

–Järjestelmästä muodostuu eräänlainen kaupungin pienoismalli, jota tarkkaillaan ylhäältäpäin ulkopuolisena. Yksi ajatus on, että tällaisen symbolisen siirtymän kautta voidaan tarkkailla sitä rakennetta, joka pitää äänimaiseman elossa, Mattila kertoo mutta varoo selittämästä teostaan liian tarkkaan.

–Paras kuuntelutila muodostuu kaiuttimien keskelle, mutta ajatus on, että äänimaisemaa tarkkaillaan myös muilta puolilta.

City-menuetti on Itä-lapissa syntyneen, nykyään Kuopiossa asuvan Mattilan opinnäytetyö Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitokselta.

City-menuetti esillä Kuopion kaupunginkirjaston näyttelytilassa 24.7.–3.8.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.